Vad ska man tro på när det gäller mjölk

Vad ska man tro på när det gäller mjölk. Nu kopplas mjölk till ökad dödlighet. Mjölk som många sagt var så bra. En svensk studie har funnit ett samband mellan mjölkdrickande och att dö i hjärt och kärlsjukdomar. Man tror att det är sambandet med mjölksocker.

Det här är en stor studie från Uppsala där man följt 61000 kvinnor och 45000 män som på 80 och 90 talet fyllt i enkäter och de var i medelåldern när den gjordes och man tittade på kopplingar till dödlighet och benbrott

Det här har följts upp långt senare med jämförelser mellan dödsfall, frakturer och mjölkdrickande.

Hör och häpna för varje glas mjölk en kvinna drack ökade dödlighetsrisken med 15 % medan männen klarade sig lindrigare undan med 3%. Det var 60 % vanligare med höftledsfrakturer hos kvinnor som drack tre glas mjölk om dagen jämfört med de som drack ett glas

Visst kommer det ny kunskap men vad man saknar i en sådan undersökning är vilka positiva effekter som finns. Man måste ju ställa de mot varandra. Själv har jag inte druckit mjölk sedan 1966 medan jag i stället varit en stor ostkonsument

En kommentar

  1. Peter Andersson

    Forskarna sa förvisso att man skulle vara försiktig med att dra definitiva slutsatser av det de kommit fram till. De kände själva att det behövdes fler studier att göra jämförelser med. Men visst kändes det både märkligt och läskigt. Och skulle det visa sig vara helt riktigt… Mjölkbönder och hela mjölkindustrin skulle ju verkligen komma i rejäl gungning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.