Prisraset på olja knäcker Ryssland

Prisraset på olja knäcker Ryssland. Rysslands ekonomi riskerar att gå in i en djup recession sa deras premiärminister Medvedv i tisdags. Det är prisraset på olja som orsakar detta. Rysslands centralbank räknar med att BNP faller med 4,5 till 4,7 procent nästa år om priset ligger på 60 dollar per fat. Det här visar hur farligt det är att ett land enbart är beroende av en enda exportintäkt. Ett välstånd går inte att bygga upp på en enda intäkt.

Saudiarabiens oljeminister har sagt att de kommer inte att dra ned på produktionen även om priset rasar till 20 dollar per fat. Hur hårt det skulle slå på Ryssland törs man inte tänka sig. Om ekonomin backar får man i alla fall hoppas att den ryska aggressionen minskar.

Nu är det inte bara Ryssland som får det jobbigt när oljepriset faller utan även vårt västra grannland Norge får problem även om de inte förbrukat alla pengar de tjänst. Däremot är priserna och lönerna höga i Norge gentemot i Sverige och om de fallit vet jag inte men däremot har den Norska kronan fallit gentemot den Svenska kronan och det här kommer självklart att påverka orter som gjort sig beroende av att Norrmän kommer till Sverige och handlar.

Vem hade räknat med att oljepriset skulle rasa så mycket. Jag tror det är få. Däremot måste världen gå vidare och minska sitt oljeberoende ännu mer inte minst med tanke på den miljöförstörelse som oljan ställer till med. Oljeprisraset får inte sätta stopp för omställningen till ett mera långsiktigt hållbart samhälle.

Däremot händer det saker ännu längre västerut. USA:s bruttonationalprodukt (BNP) växte med 5,0 procent under tredje kvartalet 2014 jämfört med motsvarande kvartal i fjol. Det visar en slutgiltig beräkning från landets handelsdepartement. Dollarn blir också dyrare.

2 kommentarer

 1. Bertil

  Prisraset verkar bero på USA. USA som återigen skapar kris.
  Som de alltid gjort.
  USA pumpar upp mängder skifferolja
  det är den som rubbat stabiliteten i oljepriset.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Inte är det USA som ensam är boven det råder ju en extrem lågkonjunktur i Europa och elbilen kommer med stormsteg . Jag tror Ryssarna har dessutom levt över sina tillgångar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.