Byggandet av bostäder kör igång NU

För att bygga bostäder i framtiden måste man vidta åtgärder NU. Det är bostadsbrist i stort sett i hela landet men de åtgärder som alliansen drev gav inga resultat. Det behövs ett nytänk i hela politiken och branschen Visst behövs det förändringar i regelsystem bland annat bullerregler som gör att små lägenheter kan startas. Planeringen måste gå fortare och överklagandereglerna ses över. Problemet har varit att så fort riksdagen gjort något har det blivit krångligare, tar längre tid och gjort byggandet dyrare. Byråkratin tar död på byggandet och tillväxten

Under Business Arena fanns flera förslag som från Göran Perssons att ta bort kravet på egeninsatsen kopplat till krav på amorteringar. Ett rimligt krav även för att få fler och nya fastighetsägare att börja bygga hyresrätter där behoven är störst . Eget boende med så hög egeninsats finns inte heller om inte ungdomen har rika föräldrar.

Flera talare tog upp att vi måste bygga för många och inte för de få. Helt rätt och då är det hyresrätt. Några förde fram det jag gjort tidigare nämligen att momsbelägga hyran med en låg moms och då blir momsen avdragsgill och då sjunker produktionskostnaderna med 25 %.

Investeringsstöd är en annan åtgärd men frågan är om inte produktionskostnaderna stiger i stället. Byggande bör bli mer industriellt för att pressa kostnaderna. Matrialpriserna måste ner och det gör man nog bäst genom att harmonisera regelkraven på materialet inom Norden kanske i hela Europa.

Dessutom finns det brist på folk i stort sett i hela landet och där måste kraftfulla åtgärder vidtas omedelbart. Det är brist på personal inom samtliga yrkesgrupper inom hela branschen arkitekter ingenjörer av olika slag och alla andra typer av yrkesarbetare. Klaras inte detta av blir det bara utländsk arbetskraft som tar jobben och skattepengar rinner ut ur landet. Det gäller även för alla typer av anläggningsarbeten.

Det finns mycket som måste göras nu och det som ligger på regler med mera händer ingenting med den syn som bostadsministern från MP visar. Inte ett dugg kommer att hända med det som hitintills kommit från honom.

Den andra delen om skatter får Löven och Andersson ta tag i så det finns ett färdigt förslag till höstbudgeten. Gör en blocköverskridande överenskommelse om finansiering och planering för det ska inte kunna riskera att ändras vid majoritetsskiften i riksdagen. Riktade utbildning för ingenjörer som har med byggande av hus, vägar, järnvägar och i det senaste området är det en enorm kunskapsbrist. Även behovet av fler yrkesarbetare för att klara ett ökat byggande av bostäder och infrastruktur för framtiden måste till NU.

Ett litet tips bara här i Umeå för tex rörmokare. Titta på Finland där finns många lediga duktiga rörkrökare som dessutom pratar Svenska vilket är en fördel. Bättre samarbete över Kvarken och jag är säker på att det kan röra sig om flera yrken inom byggyrkena. En del kanske till och med är beredda att flytta hit.

Nu gäller det att sluta prata och gå från ord till handling genom att öka byggandet nu och på ett sånt sätt att det byggs för flertalet i stället för fåtalet. Klarar du av detta Stefan att få fart så behöver du inte oroa dig för nästa val

2 kommentarer

 1. Bertil

  Finns inte mycket tillägga i den välformulerade bloggen.
  Möjligen att staten har ansvar för Bostäder och att därmed en typ av miljonprogram borde sättas igång.

  Det är mycket märkligt att bostadsbyggandet helt kommit på undantag.
  Man sätter åt sjuka, arbetslösa med spännband.
  och menar dessa ska söka jobb och hittar på alla de märkliga sätt för att göra dessa ekonomiskt
  plundrade med motivering att det är för Arbetslinjen.
  Fullkomligt absurdt.

  Arbetslinjen är nåt som den borgeliga makten borde lärt sig. Detta istället för att valsa runt på porrklubbar, skilja sig, skriva böcker om sjuka arbetslösa och spotta dynga över de.
  samtidigt som andra moderater kastar ut tv-apparater tar över bostäder vikt för hemlösa
  eller får Borelia första veckan de kom i makt 2006.

  Det är väl rätt självklart när Inlandet dödas och fina kåkar står tomma och ruttnar bort att de
  människorna tar vägen nånstans. När befolkningen i stadskärnor ökar är det väl ganska självklart att bostadsbyggande är själva grejen för att skapa både ett hem för alla och jobb för alla.
  Inte bara det , det skulle även rädda vår tillverkningsindustri och transportnäringen som även den håller på övergå till Svartkörning utan att nåt görs. Istället går åkerier i konkurs.

  Det är så f-baskat bedrövligt hur Landet sköts de sista 20-25 åren med en peak de sista 8 åren där
  Nyliberalister tagit för sig och struntat i allt, det enda man genomfört är skattesänkningar, avdrag och där det i ex: Stockholm skänkts bort massor av det gemensamma till Reinfeldts kompisar som sedan gjort enorma vinster av det hela.
  Serafen är bara ett ex:

  Vi kan inte vänta på att marknadskrafterna ska bygga.
  De väntar bara på bättre och bättre tillfällen där priset enbart blir högre och högre.
  Se Kina där man byggt hela städer. men ingen bor där, fattiga har inte råd.
  Utan man väntar till rätt klientel kommer.
  http://www.svt.se/agenda/tomma-stader-i-byggboomens-kina

  Nä Staten måste börja bygga ska man lika ta in massor av flyktingar , invandrare arbetskraftsinvandrare som man t.o.m gjorde en lag om 2008
  så kan man väl låta dessa bygga.
  likaså ta in byggare, arkitekter och gudar vet vad.

  För Svenska arbetslösa ja t.o.m sjuka har man ju bara en lösning nämligen Snöskottning och Bärplockning. Så länge den attityden finns så lär man inte får fingrarna ur arslet för att skapa bostäder heller.

 2. Bertil

  Svar till sign: Erik 18 februari, 2015 kl 09:42

  Du har rätt. På 20 år har bostadsbyggande varit extremt lågt.
  Under mitten på 90-talet så var situationen helt annorlunda
  Ja så helt annorlunda som det går föreställa sig.
  Bostadsrättsföreningar gick i konkurs eller räddades i sista stund från att gå i konkurs.
  Detta t.o.m i städers centrala delar

  Städer som hade tomma bostäder eller priserna på Bostadsrätter
  var oerhört låga. Idag har ägare till dessa i många fall kammat hem tusentals procent
  i värdestegring på sina bostäder.

  Bostadsöverskottet var då ett resultat av allt för frikostiga stimulanser till bostadsbyggande från andra halvan av 80-talet . Sedan ändrades politiken till att bekämpa inflation, ränta och
  strunta i arbetslinjen. Arbetslinjen som alltid varit socialdemokratins viktigaste område.
  Okt-90 skedde det.

  Då uppstod en arbetslöshet och företagskonkurser som vi aldrig skådat.
  Detta gav sedan upphov till bostadsöverskottet.
  Unga fick inga jobb Sverige stannade . Allt för ett Maastrichtfördrag och att vi skulle gå med i detta f-benade EU:

  -94 kom Göran P i makt som statsminister han hade då en nerkörd politik från Borgarna att ta hand om. Ett budgetunderskott på över 200 miljarder och ett land som stod stilla.
  Efter -96 ungefär började vändningen bostäder besattes.
  Jobben ökade Göran började så sakta få ordning på statsekonomin.

  Men bostadsbyggandet glömde man och man glömde detta i val efter val.
  2006 kom Borgarna i makt. De såg till att slå mynt av det hela och minska bostadsbyggandet ännu mer. Göra fastighetsskatten förmånlig för de med stora värden på sina fastigheter.

  Bygga skulle marknaden göra , så det behövde man inte bry sig om.
  Istället stimulerades det att folk skulle flytta oftare då skulle bostäder frigöras och allt skulle ordna sig.
  Där är vi .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.