Skatteverket är miljöfientliga

Skatteverket är miljöfientliga. Det låter hårt men är sant. I den nya Översiktsplanen finns idéer om att minska biltrafiken och stimulera att folk cyklar eller går till jobbet i centrum eller åker kollektivtrafik. Fastighetsägarna har varit positiva till detta.

Det går ut på att inga nya arbetsplatsparkeringar i city kärnan och att de byggs via friköp utanför den. Ett annat alternativ är att fastighetsägarna gör gröna friköp och kan satsa pengar i en kollektivtrafik fond som ger de anställa som jobbar hos fastighetsägarens hyresgäster får rabatt på kollektivtrafiken. En annan åtgärd kan vara cykelparkeringar inomhus där man får låsa in sina kläder på ett säkert sätt.

Hör och häpna men då säger skattemyndigheten att båda dessa åtgärder ska förmånsbeskattas. Obegripligt då det inte är arbetsgivaren som tillhandahåller åtgärden utan hyresvärden. Dessutom är det inte säkert att detta nyttjas.

Jag har skrivit till flera av statsråden och pratat med flera i den förra regeringen inte minst förre miljöministern som tyckte som vi att det är rätt steg för att klara luftkvaliteten i city. Sverige får ju böta om inte luftkvaliteten blir bättre så man klarar luftkvalitetsnormen. Inget hände bara att vi fick ett mycket märkligt brev från skattemyndigheten då vi begärt förhandsbesked.

Nu är det en ny regeringen så vi börjar om med den även om jag även tidigare skickat brev till utskotten i riksdagen men inte fått svar.

Det är obegripligt att en kommun som Umeå som har nya iniativa åtgärder för att skapa en bättre luft inte får gehör för bra åtgärder som inte kostar staten en enda krona. Man har i alla fall rätt att dra av kostnader om man kör bil till jobbet och enligt arbetsmiljölagen ska alla arbetsgivare tillhandahålla omklädningsrum med duschmöjligheter och när lägger det på fastighetsägaren är det en beskattad förmån.

Som grädde på moset att få tillstånd vägar som avlastar trafiken i city klarar inte Trafikverket av att bygga dessa vägar. I närtidssatsningen 2007 fanns det pengar för västra länken som skulle ha varit klart förra året men planen har legat snart 3 åringar på huvudkontoret i Borlänge för fastställelse.

Man har i Trafikverket lagt det på juridiken och då händer inget. Här måste nye ministern ta tag i Trafikverket då de inte klarar av sin uppgift att bygga de vägar som riksdag och regering beslutat om. Staten riskerar böter från EU och folk dör i onödan på grund av luftföroreningar. Dessutom bromsar man utvecklingen och tillväxten. Skatteverket och Trafikverket orsakar mindre skatteintäkter till staten som de ska tjäna och inte motarbeta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.