Ny bagageanläggning invigs på Arlanda

Ny bagageanläggning invigs på Arlanda. Ja det är inte en dag för tidigt. Den nya anläggningen invigs på onsdag och har kostat 350 miljoner att bygga och jag är övertygad om att Svedavia kostat på den helt själv utan medfinansiering från Stockholmskommunerna. Vi tvingas medfinansiera om det ska bli något gjort hos oss vilket är märkligt då Arlanda är beroende av flygplatser ute i landet

Visst är det på tiden att något görs även om man funderar varför det inte fungerat. När vi kom hem från Thailand den 20 Mars fick vi vänta en hel timme på väskorna och som tur var hade vi bokat hotell på Arlanda för vi har inte hunnit med sista planet hem. Den nya anläggningen sägs ska bli snabbare och färre väskor ska försvinna eller bli försenade och den ska hantera 2500 väskor i timmen.

Men det är mera som måste till som att varför ska jag som kommer utifrån måste gå och hämta min väska i de flesta fall på Arlanda och gå igenom säkerhetskontrollen en gång till. Om det gick att checka in redan i Umeå behövs bara en gång direkt till utrikesterminalen, i varje fall borde det gå om jag inte har något bagage. Samma om jag kommer från utlandet där jag måste hämta ut väskan på Arlanda och checka in den en gång till för det är bolag inom samma grupp.

Anläggningen sägs ha mycket övervakning men det behövs personal om en väska trillar av när den är på väg från flygplanet till terminalen måste någon lyfta upp den och även om den trillar av i terminalen men funkar det blir det säkert bra.

Avslutningsvis måste Svedavia stå för kostnaderna och bygga om de flygplatser som finns ute i landet och inte kräva medfinansiering av kommuner och regioner. Rätt investeringar ska också ge en effektivare hantering och ge en besparing. Jag har hört ett flertal gånger under påskhelgen när väskor ska skickas långa vägar med taxi för att de tappats bort och inte följt med passageraren till Umeå för jag har svårt att tro att den väskan kommit bort här

6 kommentarer

 1. roger erlingsson

  20141030 kom jag från Filippinerna skulle enl allt leta reda på min väska eftersom den i tortillas i Umeå.
  Ok det var lite nytt.
  Kommer till tullen på Arlanda går mot utgången möter en tulltjänsteman som säger, det är stängt här. Döm om min förvåning om jag varit någon med dåliga avsikter vad hade kunnat hända då.
  Nåväl efter det tar jag med mina väskor vidare för att checka in min väska, tar hjälp av personal för incheckning av bagage. Nu nästa upplevelse där man säger, din väska är redan incheckad i Manila. Ok, anländer Umeå internationella airport. Hämtas av min dotter efter en vanlig inrikesflygning.
  Skrämmande! Vad kunde ha hänt trots alla dessa enorma kontroller, och det var ju ingen kort rea.
  Den 29 april gör jag samma resa, intressant om det blir likadant./roger e.

 2. Pingback: Kommer bagagehantering på Arlanda att fungera bättre efter en 350 miljoners investering | Lennart Holmlund tycker till

 3. Lars Flemström

  Ja, och det är därför mindre flygplatser (som Bromma, Skavsta och Örebro) som ligger nära storflygplatserna kommer att slås ut. Och det handlar inte bara om bagage. När brådskande reservdelar, mm, skickas med flyg för att minska stilleståndskostnaderna för de fabriker /maskiner som reservdelarana ska till, kan man inte riskera att de hamnar fel. Det är i så fall bättre att kalkylera med tiden för en något längre marktransport, exempelvis Arlanda – Örebro än att det inte kommer fram alls.

  Det behövs en nationell flygplatspolitik. Lägg ner alla flygplatser som ligger närmare än 50 mil från Arlanda. Det behövs också en nationell järnvägspolitik, som styrs av ambitionen att ersätta flyget på medeldistans-sträckor. Kommunala intressen och drömmar om storregioner, som lösningen på arbetslöshetsproblematiken, ska inte bestämma var nya järnvägar ska byggas. De ska självfallet byggas kortaste vägen, och om den går genom glesbygd, ska de byggas genom glesbygden för det blir billigast och är mer framsynt.

  Det är alltså rätt och riktigt att satsa på Arlanda, som enda flygplats i hela östra Svealand. Men då måste Arlanda erbjuda samma service och leveranssäkerhet som världens övriga storflytplatser. Om det då bara finns en destination (Arlanda) från exempelvis Umeå kan det inte bli fel, eftersom allting som skickas från flygplatsen i Umeå kommer att sorteras rätt på Arlanda.

 4. Thomas Svärson

  Hade du haft samvete att flyga med bolag som skattar inom landet, så hade du sluppit checka om din väska… Eller väljer personalen kanske vilka som ser ärliga ut, har vårdat språkbruk osv, och bara de slipper? 😉

  //En som slipper checka om, även på Arlanda

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag åker bara mes SAS, men de gånger man åker charter finns det ingen som skickar bagaget direkt och ibland har jag flugit till orter dit inte SAS kör

 5. Bertil

  På tal om att Ny bagageanläggning invigs på Arlanda.
  Visste ni att:
  Vi drömmer i snitt 1 460 drömmar per år.
  Undrar hur många av dessa
  som Lennart drömt om ny bagageanläggning

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.