Det är för många arbetsgrupper och kommittéer

Det är för många arbetsgrupper och kommittéer. I samband med ishockeylandskampen mellan Sverige och Tjeckien hölls några intressanta seminarier där bland annat Lotte Knutsen höll ett mycket intressant anförande där jag delar de flesta av hennes synpunkter. Hon var den informationschef som jobbade på Fritidsresor när tsunamin drog fram över Thailand.

Kortfattat gick hennes anförande ut på att man ständigt måste öva och träna för att alltid vara beredd på att något kunde hända och det kan ju hända saker var som helst i en organisation. Man måste träna på chefsnivåer för att kunna fatta beslut i stället för att hålla på med alla dessa värdelösa arbetsgrupper som inte fattar beslut där ingen vet vad man kommit till för slutsats. Tänk er att jag delade hennes uppfattning fullt ut. Mediaträning för chefer och politiker hade hon på dagordningen

Som sagt lägg ner nästa alla arbetsgrupper som man har ge ansvar och befogenheter så klarar alla sitt jobb både chefer och anställda. Den uppfattningen redovisade en så kallad trendspanare också men han kallade det något helt annat.

Han menade att vi nu varit i kunskapssamhället i 30-40 år och är på väg in i nästa epok som han kallade industrisamhället. Kännetecknande enligt honom var att i kunskapssamhället där var det arbetsgrupper som satt och satt och diskuterade till i stort sett alla skulle vara nöjda samtidigt som egentligen ingen vågade fatta rätt beslut.

Den epok som kommer via industrisamhället är att visst diskuterar man men långt ifrån i samma utsträckning utan någon måste fatta beslut. Detta eviga diskuterande ger långt ifrån de bästa besluten där den som kanske kan minst och vill minst får för stort inflytande. Industrisamhället kräver beslut och många gånger snabba beslut för annars hinner andra förbi men han menade också att man blandar ihop kunskap och inflytande frågor vilket vore dumt för organisationen. Inflytande för medlemmarna handlar och ska handla om organisationen och inte om den kunskap som måste finnas för att varje organisation ska kunna genomföra det arbete man ska genomföra.

Jag vet att många både ledare och övrig personal inom kommunen tycker att det är alldeles för många arbetsgrupper eller liknande grupper som inte flyttar verksamheten framåt utan bara drar ut på tiden och allt blir krångligare och krångligare och mera byråkratisk. Det var det som vi skulle ta bort med en gemensam förvaltning men här tror jag att politiken måste peka med hela handen för annars stoppar utvecklingen upp av de som inte vill gå framåt.

Ett mål i budget som man går in i borde vara att redan nästa år halvera antalet interna arbetsgrupper och kommiteer och uppmuntra chefer att ta sitt ansvar och fatta beslut. Ceder ska leda och fatta beslut för att uppnå de politiska målen och det behövs även en tydlighet från politiken till tjänstemännen om vart man vill

3 kommentarer

  1. Viggo

    Brukar bli så inom Vänsterorganisationer, de glömmer lätt att någon måste ”utföra” jobbet också !!!!

  2. Pingback: Det är för mycket snack och för lite verkstad. Slopa massor med grupper | Lennart Holmlund tycker till

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.