Jag undrar vart Sverige är på väg

Jag undrar vart Sverige är på väg. I tisdags gjorde vi ett studiebesök på det nya badhuset som byggs och sånt är intressant. Tänk vad mycket kakel som ska sättas och tänk att när det är klart är det fyllt av 4000 kubik vatten men det är inte den vägen jag funderar över utan vart finns den svenska arbetskraften

Det finns mycket utländsk arbetskraft som jobbar där och jag tror de är anställda både i de svenska företagen och hos underentreprenörer. Enligt uppgifter finns det inte svensk arbetskraft att tillgå. Jag är inte emot att man tar in folk från andra länder men funderar över att det inte utbildas arbetskraft för byggjobben. Det är ett bra jobb med goda förtjänstmöjligheter.

Alliansen försämrade gymnasieskolan när den inte gav behörighet till högskolan och det blev färre sökande till yrkeslinjerna men det är nog inte hela sanningen. Arbetsmarknadsutbildningara försvann och inga åtgärder vidtogs för att få folk att bli yrkesarbetare. Det måste vara dålig information från branschen om jobben, löner arbetsmiljö med mera. Nu ska det byggas med bostäder järnvägar och det finns inte folk samtidigt som arbetslösheten är stor

Sätt igång omedelbart i gång utbildningar, det finns massor med ungdomar som går arbetslösa och det finns många flyktingar som fått asyl som går att utbilda. Kör igång så kallade bristyrkesutbildningar. Om de som är arbetslösa får reda på vilken framtid det finns inom byggbranchen kommer många att ta en utbildning. Detta kombinerat med olika typer av nya lärlingsutbildningar skulle vara till stor hjälp

Det skulle vara en skam för Sverige om vi inte vore självförsörjande på alla typer av jobbare inom byggsektorn. Svenska företag har tidigare haft hör kunskap och gjort många utlandsjobb.

2 kommentarer

  1. Bernt Lundborg

    Skälet till att man tar hit utländsk arbetskraft är bara ekonomisk, dumpade löner. Jag arbetar med att utbilda unga vuxna till bristyrken inom byggindustrin och vet att det ger ett bra resultat. Så regeringen måste ge mera resurser till vuxenutbildningen.

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Håller inte med för inom byggsektorn finns inte den arbetskraft vi behöver

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.