Hur mycket fusk är det på Karolinska ?

Hur mycket fusk är det på Karolinska? Det verkar som det finns mer än den Italienare som man nu gett sparken. Ännu en forskare anställd vid Karolinska institutet anklagas för att ha manipulerat sina resultat, skriver DN. Enligt tidningen tillhör forskaren gräddan inom sitt fält och studien  som misstänks ha baserats på delvis manipulerade resultat  ska ha varit en av de första inom området.

Studien ska ha handlat om hur svårt sjuka patienter svarade på en viss behandlingsmetod. Källorna säger att två av patienterna som ingick i urvalet redan hade tillfrisknat och inte hade några tecken på sjukdom innan de fick behandlingen. Ändå räknades de in i gruppen som blev friska  i studien.

Bengt Gerdin, som granskade anklagelserna mot kirurgen Paolo Macchiarini, säger DN att han inte läst material, men att det i forskningsartikeln framgår att alla patienter hade sjukdom när studien startade. ”Om det i verkligheten förhöll sig annorlunda, och författarna visste det, är detta inte förenligt med god vetenskapssed.”

Det här är inte bra för svensk forskning och man funderar över om det finns mera. Många visselblåsare inom den svenska universitetsvärlden råkar också illa ut, enligt DN. En anmälan om forskningsfusk måste i dagsläget gå till universitetets eller högskolans rektor som fattar beslutet om frågan ska utredas.

En fråga som måste klaras ut är om det är rätt att lärosätena ska granska sig själva. Det här kom i ropet efter strupoperationerna som kirurgen Paolo Macchiarini utfört på Karolinska institutet. Läkarna som anmälde Macchiarini har vittnat om att de fått utstå trakasserier och intern kritik.

Bengt Gerdin, den professor som granskade anklagelserna säger till DN att visselblåsare ofta misstänkliggörs genom att hävda att osämja ligger bakom. Han menar att det är vanligt att anmälare blir kritiserade eller trakasserade.

Det här är självklart inte lätt att komma tillrätta med. För visst kan man även misstänka att det finns osämja men även olika uppfattningar om det kommer nya rön om resultaten. Det finns säkert inom den akademiska världen okynnesanmälningar. Det är inte bra om utvecklingen stoppas och forskningen stannar av för det kan nog ta många år innan man vet resultatet av pågående forskning. Det som hänt inom akademiska världen är inte bra men det gäller inte att hoppa i galen tunna så forskningen stannar av. Men visst borde man hitta andra system för granskning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.