Umeå blir enda kommunen där man når city enbart via tätortstrafiken

Umeå blir enda kommunen där man når city enbart via tätortstrafiken. Det är effekten av den översiktsplan som nu är ute på remiss. Jag tycker det är helt fel. En kommuns centrum ska lätt kunna nås vi kollektivtrafiken och därmed en förutsättning att nå miljömålen. Vi har under en lång tid lokaliserat verksamheter till city som badhuset och även det nya biblioteket så att det lätt ska kunna nås via kollektivtrafiken. Vi har även centrum som centrum för kulturaktiviteter som väven, operan, Folkets Hus, bio och inte minst alla restauranger. Det är flera myndigheter som lokaliserat sig till city sedan vi antog den nya översiktsplanen.

Varför ska Vännäsborna, Hörneforsborna, Sävarborna, Täfteåborna ja egentligen alla som bor utanför det område där ultratrafiken sköter kollektivtrafiken som i dagligt tal kallas tätortstrafiken måste ta vägen förbi bussterminalen på NUS för att kunna åka buss till city för att uträtta sina ärenden. Då blir bilen ett bättre tids och bekvämlighets alternativ.

När vägpaketet blir klart måste massor med åtgärder till för att få bort helst all genomfartstrafik genom de centrala delarna av stadskärnan. Då har meningen hela tiden varit att det ska bli lättare att cykla eller gå till centrum och att åka kollektivt. Den kollektivtrafik strategi vi haft under en längre tid och som gjort att fler och fler valt kollektivtrafik har varit framgångsrik. Att ta bort landsbygdstrafiken genom Vasaplan/Centrum med dess smidiga byten kommer att rasera den framgångssagan för kollektivtrafiken. Det här har diskuterats förut och ogillas av alla som vill ta ett ansvar för att få fler kollektivtrafik resenärer.

4 kommentarer

  1. Hans

    Storm i ett vattenglas Lennart! Varför dra in fjärrbussarna i city med ytterligare trängsel och utsläpp! Och hur många minuter får en resande vänta vid bussbytet? Ännu en storm i vattenglaset! Sätt förbud på genomfartstrafik med lastbil Tegsbron-V. Esplanaden samt trängselskatt för personbilar på Tegsbron så ska du få se förändring i trafikflödet och miljön. Men några sådana åtgärder lär vi inte få se för då riskerar (S)ossarna tappa makten i Umeå och makten och platserna vid köttgrytan går före allt annat!

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

      Ska inte folket från våra ytterområden kunna nå City. Det är diskriminering av alla som bor utanför tätorten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.