Två helt olika tolkningar i VK och VF om akuthärbärge

Jag har aldrig sett så olika tolkning. VK hade ett reportage när man säger att Umeå kommun ska fortsätta driva akuthärbärge i går. Margareta Rönngren skrev ut en mail till vår fullmäktigegrupp där hon skrev att det var fel att kommunen skulle driva Jag skrev en blogg där jag litar på vad Margareta Rönngren sagt och det är att kommunen ska inte driva akuthärbärge. Jag lägger här ut två artiklar från VK och en från VF

Så till VK,s artikel som jag citerar rakt upp och ner.
Kommunen ska fortsätta driva akuthärbärge i Umeå
”Vi markerar med mer skärpa”
UMEÅ. – Vi understödjer inte att EU-migranterna vistas på Baggböleängen. Det säger Kenneth Nordgren, kyrko¬herde i Umeå…Kommunen planerar att ta över ansvaret för akuthärbärget för utsatta EU-migranter, när kyrkan inte längre kan erbjuda lokaler i Backengården. Den tillfälliga husvagnscampingen på Backen ska tömmas den här veckan.

Svenska kyrkan har under två vintersäsonger, med stöd av Umeå kommun, drivit akuthärbärge för EU-migranter i Backengården. Fastigheten ska säljas och därför försvinner den möjligheten. Kommunen ser fortfarande ett behov av ett härbärge.

– Vintertid behöver vi ett akuthärbärge med hänsyn till kraven i socialtjänstlagen. Vi är skyldiga att erbjuda akuta lösningar. Förslaget till kommunstyrelsen är att kommunen ¬driver härbärget vidare, men vi vet inte var. Vi kommer att bjuda in den ideella sektorn för att se om vi tillsammans kan hitta en lösning, säger Ahmet Gümüscü, samordnare i kommunens arbete för utsatta EU-migranter.

Det är för närvarande 60–70 utsatta EU-migranter som vistas i Umeå. Antalet har halverats jämfört med våren år 2016.

– Av flera orsaker. De får inte ihop lika mycket pengar när de tigger. Förhållandena har ¬förbättrats i Rumänien. En del har fått jobb och bostad här i Umeå och försvinner då ur statistiken, berättar Ahmet Gümüscü.

Inom kort kommer de EU-migranter som bor i husvagnar på en åker på Backen att bli tvingade att flytta på dem. Bygglovet för den tillfälliga campingen på åkern upphörde i november månad förra året.

Enligt Ahmet Gümüscü ska kyrkan ta ansvar för att alla husvagnar är borta senast på fredag -Den sista mars ska den tillfälliga campingen vara avvecklad. Vi vet inte var de som bott där då tar vägen, säger hon.

Vid sidan om de kommunala planerna på ett härbärge jobbar Umeå tillsammans med Sundsvalls och Örnsköldsviks kommuner vidare med projektet Make sense som är riktat mot utsatta EU-migranter. Projektets mål är social inkludering.

Svenska kyrkan har det pågående, nationella projektet Digniti Omnia med målet värdigt liv för alla.

Svenska kyrkan i Umeå pastorat ska också inleda ett biståndsarbete på plats i de regioner där de EU-migranter som vistats i Umeå har sina hemorter. Kyrkan kommer där att samverka med en hjälporganisation som är etablerad i Rumänien.
KERSTIN ERIKSSON
090-17 60 72 [email protected]

”Vi markerar med mer skärpa”
UMEÅ. – Vi understödjer inte att EU-migranterna vistas på Baggböleängen.
Det säger Kenneth Nordgren, kyrko¬herde i Umeå pastorat.

I november 2016 gick bygglovet ut för ängen i Baggböle, som är kyrkans mark.- Men husvagnarna står kvar, och vi har från kyrkans sida sagt att vi ska ta ett större ansvar för att marken ska bli frigjord den första april, säger Kenneth Nordgren. Han hoppas att dialogen med de 15–20 personer som bor kvar på tomten ska leda till att de flyttar på sig.

– Vi kommer inte dit med traktorer första dagen, men vi har mer skärpa. Vi har också påtalat för kommunen att detta kan innebära att EU-migranterna kommer att vistas på platser som inte är anvisade, säger Kenneth Nordgren.
Han säger att reaktionen från de boende på tomten har varit skiftande.

– En del har accepterat beskedet medan andra ställer frågan om var de ska ta vägen, säger han. Kan det bli så att ni begär vräkning om inte tomten töms? – Vi kan tänka oss åtgärder i trappsteg. Vi har resonerat om att trappa upp åtgärderna om inte ängen töms.
CATARINA SAHA
Det var två artiklar som stod i torsdagens VK

Så här skriver VF i samma ärende
EU-migranterna ska få hjälp i hemlandet Samarbetet mellan kommunen och kyrkan ändras • Strategin inte helt klar än Umeå kommun och kyrkan har ett samarbetsavtal med varandra.

Men det löper ut 15 maj, och nu har man bestämt att hjälpen ska riktas mot Rumänien i stället.

När avtalet mellan kommunen och Svenska kyrkan går ut kommer härbärget som bedrivits av Umeå pastorat att stängas. Samarbetet mellan Umeå pastorat och kommunen kommer förändras. Nu ska det styras om till att hjälpa personer på plats i Rumänien. Något kyrkan ville göra enligt uppgifter till Folkbladet. ”Från ett barnperspektiv så tänker vi att det är den mest lovande och långsiktiga satsningen vi kan göra, säger Kenneth Nordgren, kyrkoherde i Umeå pastorat.
Han berättar att under de tre år som EU-migranter har varit i Umeå så har kyrkan lagt mycket resurser på omedelbar humanitär hjälp.

– Nu behöver vi titta mera framåt och gå i takt med hjälporganisationers erfarenheter av långsiktig utvecklingshjälp och styra över mer mot det. Det ligger bakom den här strategin, säger Kenneth Nordgren.
70 EU-migranter
När härbärget stängs kommer de personer som fortfarande bor på härbärget att få leta rätt på andra boendealternativ om de vill vara kvar i Umeå.
– Vissa av dem har sina husvagnar kvar. Andra kommer att ordna på andra sätt. Vi har också hört att vissa av dem planerar att åka tillbaka, säger ¬Ahmet Gümüscü.

Totalt finns ungefär 70 utsatta EU-medborgare i Umeå skriver kommunen i ett pressmeddelande. Det finns också ett nätverk i Umeå som arbetar mot att hjälpa EU-migranterna.
Det kommer finnas möjligheter för fler organisationer att delta i samarbetet.

Inga pengar skickas
Exakt hur den nya strategin ska fungera är inte spikat än. Planen är att kommunen och kyrkan tillsammans ska arbeta med en hjälporganisation på plats i Rumänien i utvecklingsfrågor.

Från kommunens sida ska man ta en mer rådgivande roll. Pengar kommer inte att skickas. Det är inte uteslutet att skicka ner utrustning som inte behövs i kommunala verksamheter.
Men den processen kan bli lång. Först måste man utreda vad man kan skicka, sedan måste man utreda vad som behövs på plats. Efter det behövs ett politiskt beslut.
– Det finns exempel från andra kommuner. En kommun har skickat överblivet skolmaterial, säger Ahmet Gümüscü.

Vinterboende ordnas
Även om det nuvarande samarbetsavtalet mellan kommunen och kyrkan inte kommer att förnyas ska man försöka inrätta ett akuthärbärge under vinterhalvåret.
Kyrkan kommer dock att fortsätta arbeta lokalt mot EU-migranter också.
– Vi fortsätter med att hålla i språkkaféer och direkt kontakt med hjälp till personer som är här. Sedan får vi se huruvida kommunen tar någon form av initiativ att ordna någon form av akuthärbärge, säger Kenneth Nordgren.
Oscar Stål VF

Ja man funderar om man kan lita på media och jag funderar hur journalister skriver så olika. Jag litar i alla falla på Margareta Rönngren

2 kommentarer

  1. Hans

    NEJ Lennart, man ska INTE lita på tidningar inte ens de (S)-märkta! MEN Lennart! Vi ska vara väldigt tacksamma för att vi har en fri press som tillåts uttrycka olika åsikter fritt! Eller du kanske önskar dig systemet från kommunistdiktaturen Sovjet med Pravda som kommunistpartiets officiella nyhets och faktaförkunnare tillbaka?

    / Hans

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.