Märkliga saker har hänt i USA, politiken faller sönder

Det är inte bara Donald Trump i USA som beter sig konstigt. Det amerikanska representanthuset har röstat fram en lag om utökade sanktioner mot Ryssland, Nordkorea och Iran Donald Trump som är emot detta kommer däremot inte att utnyttja sin vetorätt utan skriva under lagen. Tyvärr var det med bred majoritet som lagen röstades igenom.

Det blir inte problem enbart för de länder som berörs och EU varnar USA efter Ryssanktionerna. Det har gått så långt att EU hotar ”vidta motåtgärder” mot USA. Orsaken är att EU anser att det drabbar europeiska energibolag.
EU kommisionens ordförande Junker säger ”Den amerikanska lagen kan ha
oavsiktliga ensidiga effekter som påverkar EU:s intressen vad gäller energisäkerhet och America first’ kan inte betyda att Europas intressen kommer sist”

Som sagts så har sanktionerna kritiserats av EU för att europeiska företag kan drabbas. Mattias Hedwall som är affärsjurist på Baker McKenzie kommer svenska företag att påverkas. Han säger till Svenska Dagbladet att sanktionerna kommer att slå mot alla svenska företag som har någon koppling till USA och gör affärer med Ryssland eller Iran, oavsett om företagen är verksamma i USA eller ej.

Orsakerna till sanktionerna är bland annat in sig på Ryssland för inblandningen i det amerikanska presidentvalet och för landets militäraktiviteter i Ukraina och Syrien. Man kan också tänka sig att klimatet mellan representanthuset är inte särskilt bra och kanske hade de trott att Trump skulle lägga in sitt veto mot lagarna. Jag hoppas att EU verkligen vidtar åtgärder för EU ska inte bara lyda och finna sig i vad USA hittar på även om det kommer från andra än presidenten. Världen behöver inte mindre och inte fler handelshinder och det måste även USA lära sig

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.