Höj inte skatten i kommuner och landsting

Höj inte skatten i kommuner och landsting. Visst behövs det mera pengar i både kommuner och landsting det håller jag med om men en höjd kommunalskatt slår hårdast mot de som har de lägsta lönerna. Det är enkel matematik för en person som får en höjning med säg 50 öre per hundralapp är det en tyngre börda än för en som har en inkomst som är dubbelt så stor.

Statsskatten har ett progressivt inslag och det finns även fler skatter att tillgå för att kunna höja de kommunala bidragen. För att klara välfärdens finansiering bör statens bidrag till kommunerna öka. Statens intäkter har ökat mera än kommunernas. Sedan kan man verkligen fråga sig om kostnadsutjämningen är rättvis. Jag tror nämligen att medborgarna i Umeå fortfarande är de som betalar mest per skattekrona till den kommunala kostnadsutjämningen per invånare. Gå in och titta på min blogg från 16 februari 2012 så ser ni siffrorna hur det såg ut då.

Jag har inte någon ny siffra hur det ser ut idag på summorna men jag tror inte förhållande ändras annat än totalsumman för Umeå som ökat befolkning mycket sedan 2011 och då har kostnaderna ökat. Det här visar på hur Umeå bidrar till mycket pengar till de små kommunerna. Det är bara Umeå och Skellefteå som betalade 2011.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.