Misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja

Misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja. Det blev ett friande för de fem männen som varit misstänkta för denna gruppvåldtäkt. Det har varit starka reaktioner från många håll på att de misstänkta männen friades och det har varit starka reaktioner mot polisutredningen. Det är svårt att veta vad som är rätt eller fel i det fallet. I Omni fanns en artikel som hänvisade till vad Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg skrivit. Så här skrev Omni.

Att de friande domarna mot fem män som åtalats för en misstänkt gruppvåldtäkt i Fittja skulle vara en skam för samhället är helt felaktigt. Det skriver Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg i ett blogginlägg. Hon kallar domen utomordentligt välskriven och ovanligt pedagogisk och föreslår att de som nu riktar högljudd kritik mot den läser den först.

Ramberg påminner om de grundläggande kraven på rättssäkerhet som innebär att ett brott givetvis måste kunna styrkas för en fällande dom. Det gick inte i detta fall och ska man rikta kritik ska man göra det mot polisens förundersökning, som framstår som undermålig , menar Ramberg.

Det fanns ytterligare en artikel i Omni om detta och den lyder så här.

Polisen har svårt att hinna med sexbrottsutredningar och efter den friande domen i fallet med den misstänkta gruppvåldtäkten i Fittja växer missnöjet inom poliskåren, rapporterar Expressen. Under hösten har det funnits 50 outredda fall av våldtäkt bara i distriktet Stockholm syd.
Det ligger i det man kan kalla för polissjälen att verkligen vilja hjälpa de här utsatta människorna på bästa sätt. När det inte går i den takt och omfattning som vi önskar så föds frustration, säger Manne Jönsson, som är chef för grova brott i området, till tidningen. Slut citat Omni

Det är för många misstänkta som frias från misstänkta våldtäkter. Det är bevisbördan som är det stora problemet och kommer nog att så förbli eftersom det sällan finns några vittnen. Hörde även i går hur många unga som besökt sjukvården i Stockholm där inga kvinnor berättat om det sexuella våld de utsatts för. I de flesta av fallen var gärningsmännen kända av brottsoffret och många gånger ingick i bekantskapskretsen och rädslan för vad som skulle hända om det anmäldes gjorde att man avstod från anmälan. Hur ska det kunna bli slut på detta våld ?

3 kommentarer

 1. kenth

  ”Den som ger sig in i leken,får leken tåla”
  Gammalt klokt ordspråk.
  Allt har blivit så uppförstorat idag av medier
  att ett bakslag inte finns kvar på kartan.
  Bara de åttalade/anmälda och anmälaren
  som vet sanningen…sen kan den förvrängas
  hur mycket som helst i bägge riktningar i folks ögon.

 2. Lars Flemström

  Jag håller med om att domen är ”utomordentligt välskriven och ovanligt pedagogisk”. Men vad har det med det verkliga fallet att göra? Det är en skrift som passar bättre i den högre akademiska undervisningen än i praktisk dömande verksamhet, som jag uppfattar domen. Domen är på väldigt många sidor, varav runt hälften ingenting har att göra med det aktuella fallet. Jag håller just på och analyserar den.

  Det hade varit bättre om man hade skalat bort dödköttet och koncentrerat på vad som kunna bevisas i det aktuella fallet, bl.a. att kvinnan hade sperma i munnen och på kroppen innanför trosorna. Det var sperma från fem olika män, varav tre var identifierade, nämligen de tre som var åtalade för grov våldtäkt. P.g.a. schabblet med utredningen är det svårt att bevisa att händelsen uppfyller rekvisiten för grov våldtäkt, men det kan alls inte uteslutas att våldtäkten var grov. Min bedömning hittills efter läsning av den mycket långa domen, är dock att rekvisiten enligt lagtexten för våldtäkt av lägst ”normalgraden” är väl uppfyllda.

  Min misstanke är att rätten inte alls var enig, trots att detta påstås i domen, och att den juridiskt utbildade domaren försökt skyla över denna oenighet genom den överflödiga akademiska undervisning, som tagits med i domen. Vad som kan ha sagts internt mellan domare och nämndemän får vi aldrig veta, eftersom det råder sträng sekretess om rättens s.k. enskilda överläggning.

  Eftersom domen är så lång och svåröverskådlig har domstolen gjort en kortare sammanfattning av domen. i vilken flera för de åtalade männen besvärande fakta har utelämnats. Eftersom det är ytterst tidskrävande att läsa och analysera hela domen, utgår jag från att de journalister och andra förståsigpåare som har uttalat sig kort efter offentliggörandet av domen, bara har läst sammanfattningen och kanske de första 10 – 20 första sidorna av själva domen.

  Det hade inte varit bättre med den av regeringen föreslagna samtyckeslagen, som skulle ha fungerat som ett ytterligare argument för den friande domen, eftersom den mest aktiva av de tre identifierade männen hävdade att kvinnan hade betalat med sex för knarkköp. Om detta stämmer, vilket i och för sig inte har bevisats, så har ett formellt avtal ingåtts enligt avtalslagen, och det är ju just vad Mp vill ha. Men det är våldtäkt i alla fall, Fiffigt av den åtalade mannen att erkänna det lindrigare brottet sexköp för att undgå fällande dom för det grövre brottet våldtäkt.

  Att en dom är ”välskriven” figurerar alltför ofta i argumentationen från juridiskt utbildade personer som argument för att en domstol har dömt rätt. Så exempelvis i dåvarande justitiekanslerns upprepade påståenden att Tomas Qvick är skyldig till de åtta mord han är dömd för.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.