Pensionsåldern höjs successivt och God Jul

Pensionsåldern höjs successivt och God Jul. Det här är helt rätt att höja pensionsåldern. Pensionen beräknas på livstidslönen så detta ger högre pension. Jag förstår inte de som inte är nöjd med detta för det är enda sättet att få en högre pension. Pensionen har också sjunkit eftersom vi lever längre. Pensionen är ett slutet system för varje individ och den blir vad som betalas in.

Den allmänna pensionen är den del av pensionen du tjänar in när du jobbar, studerar eller är hemma med små barn. Pensionen baseras på din livsinkomst och beror på flera saker hur länge du arbetar, hur mycket du tjänar och hur det går för dina premiepensionsfonder och för Sveriges ekonomi. Du har även en Premiepensionen som är en mindre del av den allmänna pensionen, som du får placera själv i fonder.

När du jobbar på en arbetsplats som har kollektivavtal betalar din arbetsgivare in pengar till din tjänstepension. Om du har jobbat inom olika avtalsområden kan du ha mer än en tjänstepension. Dessutom är det många som sparar till pension så att man har mer att röra sig med den dagen man blir pensionär.

Vi lever längre och längre vilket innebär att den pension man tjänat ihop ska räcka flera år och och då blir den lägre. Många kommer också ut senare i arbetslivet som också gör att det blir mindre i pension. Förutom lön är Skattepliktiga inkomster från socialförsäkringen, som till exempel sjuk- eller aktivitetsersättning, föräldrapenning och arbetslöshetsersättning. Inkomster som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp är inte pensionsgrundande för den allmänna pensionen.
Där finns det tjänstepensioner som ger pension. Jag tycker man måste höja taket i både arbetslöshetsförsäkringen och sjukförsäkringen eftersom den låga ersättningen där ger en lägre pension. Inte minst Vänsterpartiet har varit emot höjd pensionsålder och det innebär att de är emot höjd pension. Deras motiv är att en del blir sjuka och inte kan jobba men blir man sjukskriven så är den ersättningen pensionsgrundande.

Jag tycker det är dags att man lär sig pensionssystemet och vad som ger pension. Det är vad man tjänar under livet som ger pension. Nu finns det tid under julhelgen att lära sig hur pensionen fungerar och tro inte på media och deras drev mot att höja pensionsåldern. Jag har inte sett ett enda media förklara hur pensionssystemet fungerar med ett tips ätt att Googla.

GUD JUL PÅ ER ALLA SOM BRUKAR LÄSA MIN BLOGG

6 kommentarer

 1. Jan andersson

  Betr Holmlund pensioner
  Som vanligt betraktas vi som mindre vetande. Och det som skrivs
  Har han inte läst i prop. Eller i media för pensionsåldern höjs inte.
  Däremot förtida uttag.
  Och vilken jävla god jul är det att titta in i pensionsbrevet.
  Enkelt för den som omfattas av gamla systemet och bestämt
  Sin egen lön. God jul och gottnytt år

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Pensionsåldern kommer att höjas och även gränsen när man får ta förtida uttag

 2. Jan andersson

  Holmlund och Donald Trump varandras motsats men ändå så lika
  Så fort nyheterna är lästa så kommer det oigenomtänkta kommentarer.
  Roar mig att läsa båda ho ho

 3. Ulla Nyström

  Hej Lennart! På tal om pensionsutbetalning… Har du med flera läst vad Arbetslöshetsförsäkringen ifrån 1987 beskriver …? Att någon efter sex månaders arbete skall få ersättning ifrån arbetslöshetskassan, eller bli inskriven i något program osv via den statliga myndigheten Arbetsförmedlingen. Men, när huvudet och kroppen inte fungerar optimalt, så blir ”man” utstraffad där ifrån.

  ”Juristerna” inom den fackliga organisationen Vision verkar inte heller de riktigt hänga med i ”pensionsutvecklingen”. Eller i hur verkligheten ser ut beträffande arbetslivet.

  – Jag håller med min sedan många år avlidne far, som var bonde, att detta arbetsliv kan jag välja åter!

  Jag själv har en ”präktig” och omfattande historia att berätta, närmast liknande en skröna. – Liksom de filmer som oftast visas på film, ex vis i Warner Oland’s Cinema (du vet väl var?).
  Livet sedan december 2008 har varit som att gå två till tre mil åt ena hållet, och få ”färdtjänstskjuts” åt andra hållet i rally-fart på skogsbilvägar. Har man tur så får man i alla fall en skicklig chaufför som kör bilen/bussen.

  Jo, ”några” gånger har även jag varit i Långvattnet. Får jag tid till sommaren så kanske jag hälsar på, om det går för sig? Må gott! och hälsa så hjärtligt till grannarna ifrån mig.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag vet att alliansregeringen förstörde arbetslöshetsförsäkringen som löntagarna själva har betalt genom att avstå lön. Jag vet hur det fungerar eftersom jag suttit i centrala förhandlingar i många år för Byggnads. kommer det förslag via riksdagen som kostar pengar för företagarna så räknas det som ett förbrukat löneutrymme. De stal alliansen av löntagna och sänkte skatten för de rikaste och många blev utan både A-kassa och sjuklön

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.