Sverige vill ragga hit klimatforskare

Sverige vill ragga hit klimatforskare. Det är bra att den svenska regeringen vill locka hit klimat- och miljöforskare från USA. I USA finns nog inte utrymme för dem då Donald Trumps är skeptiska eller kanske till och med emot klimatförändringarna. Regeringen ser därför att det borde finnas möjligheter att locka dem till Sverige och ger Vetenskapsrådet, Formas och Energimyndigheten i uppdrag ta fram ett gästforskningsprogram som gör det möjligt för amerikanska forskare på området att arbeta i Sverige i upp till tre år, rapporterar Ekot.

Klimatförändringarna sker här och nu, och vi får den ena mer alarmerande rapporten efter den andra för varje vecka som går. Därför har vi inte råd att se att de duktigaste forskarna eventuellt inte får möjlighet att göra sin insats för världen, när den behövs som allra mest, säger MP:s språkrör och klimatminister Isabella Lövin till Sveriges Radio.

Det här är helt rätt men jag tror att klimatet inom flera områden har förändrats så mycket i USA att det vore fullt möjligt att locka hit forskare som tillhör de mest framgångsrika i hela världen

2 kommentarer

 1. olle

  Vilka forskare ska vi lita på alla har sina bevis, ett förslag är att ni tittar på alla bilder och jämför som nasa tagit över Arktis.

  I september loggades historiens största utbredning för isen runt Antarktis.
  När havens varma vatten strömmar mot norr, blir det mindre i strömmarna mot söder. Isen i norr minskar samtidigt som den i söder ökar. Det är ett välkänt fenomen som håller på i 30 år. Sedan vänder förloppet. Det var således helt naturligt att polarisarna skulle slå rekord samma år, den i norr för sitt minimum och den i söder för sitt maximum. En kompetent expert på Arktis skulle känna till detta.

  Under hela vintern har WWF annonserat att isen i Arktis smälter och isbjörnarna svälter. Därför skulle man skicka pengar för att bli fadder. Det är fel om både isen och isbjörnarna. Myndigheterna i Kanadas provins Nunavut räknar dem och deras ungar från helikopter. Stammen är stabil på en nivå många gånger högre än för 30 år sedan. Antalet ungar är betryggande.

  WWF startades av idealister och har fortfarande många sådana i sina led. Som i de flesta stora organisationer har dess ledning tagits över av heltidsanställda byråkrater. Deras främsta mål tycks vara att säkerställa lönerna. WWF är ett globalt företag med över 5 000 anställda i 30 länder och en omsättning som 2016 var ungefär 4 miljarder kronor. De lokala cheferna i USA och Kanada har högre löner än ländernas presidenter.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag är inte expert men jag är säker på att det finns duktiga forskare i USA och det är många som har presenterat vad USA bör göra. De som har disputerat och gjort en avhandlig är jag nästan helt säker på har rätt

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.