Vilket samhälle vill vi ha i framtiden

Vilket samhälle vill vi ha i framtiden. Välfärden är viktig för oss och då står vi för den generella välfärdspolitik som innebär bland annat att alla ska ha rätt till sjukvård oavsett vad man tjänar. Likadant är att alla barn ska ha gratis utbildning. Det här är bara två exempel.

Nu går Socialdemokraterna till val på att bygga ett starkare samhälle och ett tryggare Sverige. De som bär arbetet med att öka tryggheten på gator och torg är våra poliser. De ska ha goda förutsättningar att utreda brott. Därför vill vi förbättra polisens möjligheter att jobba med DNA, ett viktigt verktyg för att lösa brott. ( (Vid till exempel inbrott, våldtäkt och vapenbrott är tillgången till DNA ofta avgörande för att brottet ska kunna lösas och gärningsmännen ska kunna dömas. Men polisen beskriver att inströmningen av personprover-DNA, så kallad topsning, är låg. Det påverkar möjligheten att få träffar i polisens DNA-register vid misstanke om återfallsbrott. ( (Reglerna om när polisen får ta DNA-prov är otydliga. Det skapar osäkerhet hos enskilda poliser, som kanske hellre väljer att avstå från att ta ett prov än att göra fel. Det vill vi åtgärda. Vi vill också se över möjligheten att spara informationen från proverna längre än idag. ( (Förslagen i korthet:
*Vi vill att DNA-prov ska tas på alla som är skäligen misstänkta för brott där fängelse finns i straffskalan.

*Vi vill se över möjligheten att förlänga lagringstiden för DNA-informationen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.