Det är inte billigast om kommunen äger allt…

Det är inte billigast om kommunen äger allt själv. Nu är det fotbollshallen och avtalet med Thorengruppen som är på tals. Det är egentligen bara att räkna och se vilken kostnad det blir. Hyran per kvm ser mycket bra ut och så ska man inte glömma det tält som kommer till på Gamlia. Nog tycker jag det är märkligt hur Brännval räknar han som borde veta hur mycket kostnaderna sedan kan bli, inte minst i skolgymnastiker och om man hyr ingår dessutom allt löpande underhåll i hyran i kommunen kommer det till som en ny kostnad och begränsar ramarna för välfärden

Jag tycker också man räknar fel när man räknar kostnaderna och glömmer de intäkter som tillkommer. Kommunen budget är alltid nettokostnad och moms får man dra av. Jag vet mycket väl hur det var på den tiden och tar som ex. Gammliavallen hade naturgräs och då var det knappt 200 timmar man kunde hyra om jag miss rätt, men sedan det blev konstgräs och med värme och då blev anläggningen uthyrt upp emot 2000 timmar vilket gjorde att det blev billigare totalt sedan vi la dit konstgräs och värme än vi bara hade gräs. Jag tycker man glömmer bort de kostnader som försvinner om man hyr och i kalkylerna som presenterats för de nya hallarna och tältet som är gratis för man får ta hyra även för detta liksom för de lokaler som hyrs i övrigt och jag är helt övertygad om att avtalet med Thoren blivit billigare än att bygga detta själv. Jag är helt säker på att skulle vi ha byggt detta själva har det inte blivit billigare. Dessutom har kommunen som mål att äga lokaler där man långsiktigt ska ha verksamhet, även om jag själv är tveksam då jag sett vilka lokaler vi fått bygga om på grund av dålig miljö. Detta är enorma summor och jag räknar inte upp alla.

Det är och har varit bra att andra byggt idrottshallar och idrottsanläggningar. För det är samma sak att kommunen har inte haft råd att bygga Elofsson hallen i Röbäck men ger bidrag på samma sätt för de timmar som kommunen betalar för idrotten och skolan och nog borde i alla fall Brännvall veta hur svårt det varit för andra att komma in i skolans lokaler för idrotten och föreningslivet.

En annan hall den i Täfteå har aldrig kommit till utan det starka engagemang som Täfteå IKs medlemmar visat för det behovet och de egna insatserna som de gjort . När det så gäller alla fotbollsplaner inte minst nu konstgräs som finns runt om i kommunen och som sköts av ideella krafter har heller inte kommit till i samma omfattning utan stark engagemang från föreningslivet än om kommunen byggt och drivit dem. En mycket stor majoritet av planer äger inte kommunen. Jag tror inte ett dugg på Bergströms och Brännvals sätt att räkna om vi byggt det själv.

Jag om någon vet hur mycket det kostar i de kommunala anläggningarna efter att huset producerats och då kan jag bara hänvisa till extrakostnaderna för Noliahallarna som ett exempel kostnaderna som är minst dubbelt så dyra som när huset byggdes. Huset i egenregi där ska det fram nya pengar medan allt som händer i lokaler som hyrs bekostas av fastighetsägaren utan att hyran höjs om det inte är standardökningar som menas.

Därför har vänsteraktivisten Örestig lika fel som Bergström och Brännvall och eftersom vänstern var emot fotbollshallarna som nu kommer till har fotbollen blivit utan. Det är ganska rätt att förstå även i övrigt för Fritidsnämnden har inte haft råd både med en fotbollshall och en arena även för innebandy. Att Örestig hakar på kan inte bero på att han skaffat sig kunskaper om kommunens kostnader utan enbart för att han även i framtiden vill fortsätta att sprida lögner om bland annat Hans Linberg och Socialdemokraterna men även Anders Ågren. Jag tycker de osanningar han spridit om många saker är så när ett förtal man kan komma men är egentligen i god kommunistisk anda. Det är så man gjort överallt där man haft makten men där alla är fattiga och andra lever under förtryck.

Socialdemokraterna har sedan partiet bildats varit för blandekonomin och i den ingår att samhället behöver inte äga allt bland annat för att sedan hyras ut med kraftiga subventioner till nyttjarna bland annat idrottsrörelsen. Jag ska avsluta med två fall till. Vi har inte haft råd att bygga en helt ny friidrottsarena som den uppe på Campus i närheten av IKSU och idrottsmedicin. En anläggning som fått mycket beröm och inte heller har vi kunnat få en bättre och billigare anläggning för Gymnastikens hus än det vi hyr av Bakticgruppen. Jag tror också det är lättare för näringslivet att sponsra  den vägen och ge bra förutsättningar för flera föreningar.

Egentligen tror jag bara att det är simhallar och ishallar där det bara finns kommunen. Stora eventhallar kommer till men jag vet att ekonomin är svår att få att gå runt som Freds Arena. Det är bra att det går att finna lösningar som jag beskriver och tro för allt i världen på de som inte kan något om kommunal ekonomi och jag fattar inte att tex Ulf Bergström låter sig luras av Jan Brännvall vad som är bäst för fotbollen.

Sist men inte minst får vi inte glömma bort som jag tror var det första hallen som kom till och det var IFK,s Badminton hall uppe på Ersboda och den har inte blivit av utan den konstruktion som gjordes, Musköten uppe på Umedalen är ett annat lyckat exempel. Skulle kommunen äga alla dessa anläggningar kanske hälften kommit till.

Det kan också vara så att det inte funnits något annat än krav mot kommunen när det gäller fotbollen och därför har det tagit tid för fotbollen medan andra föreningar har gjort enorma egna insatser för att skaffa sig arenor för sin idrott. Jag tror att fotbollen blir glad med avtalet med Thorengruppen men de som inte vill hyra där slipper. Idrottshallar är det inget lagkrav på och alliansen har sagt att det inte tillhör välfärdens kärna men här har vi haft lättare få tillstånd anläggningar med alliansen än med vänsterpartiet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.