Dags att rädda siklöjan

Dags att rädda siklöjan. Det är allvar att den minskar. De forskare som säger att man ska minska fisket för människor vet inte vad de pratar om. Det finns två varelser som är det stora hotet och inte människor utan det är sälen och det är skarven. Vet inte dessa forskare som tycker till att sälen tar mer än nästan 10 gånger mer fisk än vad fiskarna gör. Då är det sälen som kraftigt måste begränsas och det måste man även tala om för sälälskarna inom EU som lever i en tid när media speglade säldöden som hände för 20-30 år sedan.

Kanske dog sälen för att de var för många? Det har undan för undan kommit ett nytt hot mot all fisk från Stockholm och norrut och det är skarven som tar död på både fisk och det vackra kustlandskapet. En gång i tiden var vi i Kvarkenrådet aktiva för att öka avskjutningen av säl vilket regeringarna i både Sverige och Finland lyssnade på men satte så konstiga regler att det var svårt att få tillräcklig mängd skjutna sälar.

Släpp jakten fri på säl då både kött och skinn är mycket användbara vilket Kvarkenrådets säljprojekt visade. Skarven är inte någon fågel som behöver vara fridlysta utan släpp även där jakten fri för den arten behöver inget skydd alls och jag vet att på Färöarna är jakten fri och de säger att den är en utmärkt föda. Myndigheter och regeringar måste ta sitt förnuft och se till att säl och skarv måste kraftigt begränsad och inte hindra fisket eftersom det är säl och skarv som är orsaken till att siklöja men även andra fiskar håller på att utrotas av dessa skadedjur.

En kommentar

  1. Olle

    Det är vetenskapligt bevisat att sälarna dog av valpsjuka inte av miljöproblem som dåtidens miljökämpar gjorde gällande .Och som du säger varför skydda en invasiv art som skarven .

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.