Kanonbra ledare i Dagens Arena

Kanonbra ledare i Dagens Arena. Den publicerades där i slutet på förra veckan nämligen fredag och var skriven av Lisa Pelling. Dagens arena är för övrigt något som jag läser i stort sett varje nummer av och den ser ni den artikel som hon skrivit om KD i Dagens Arena.

LEDARE Kristdemokraterna försöker rida på de nationalistiska och islamofoba stämningar som Sverigedemokraterna har piskat upp. Det är riskfyllt. I dag samlas över ett tusen kristdemokrater till Kommun- och regionpolitiska dagar i Örebro. Det lär vara idel leenden i konferensanläggningen Conventum. Opinionssiffrorna är på topp, i vissa mätningar är det tvåsiffriga tal, Kristdemokraterna växer så det knakar  som partiet meddelar på sin hemsida.

Det finns många anledningar att le i politiken. Det finns statsvetenskaplig forskning som visar att väljare föredrar politiker med ett attraktivt utseende. Människor som ser attraktiva ut framstår som kompetenta, och framgångsrika. Och ett attraktivt utseende verkar locka högerväljare i större utsträckning än vänsterväljare. All anledning att vara snygg i håret och ha ett bländande leende, alltså.
Det är också en gammal sanning att gladast vinner . Det gäller att se ut att vara säker på sin sak. Ebba Busch Thor tog ett kanske väntat men ändå kontroversiellt kliv åt höger när hon deklarerade att KD:s förhållningssätt i en ny parlamentarisk situation  skulle vara att öppna upp för att förhandla med Sverigedemokraterna.

Beskedet är inte oväntat, men profilerade Kristdemokrater som Jakob Forssmed och David Lega, KD:s andranamn på listan till Europaparlamentet, är kritiska och deras kritik lär delas av en hel del av det kommunala fotfolket på plats i Örebro.
Det väl inövade leendet sitter kvar på Ebba Busch Thor.

Själv kan jag inte låta bli att associera ständigt leende människor till mina tonårs Uppsala. På den tiden gick det knappt att gå på gågatan utan att möta missionerande medlemmar i Livets Ord, en kristen framgångsteologisk sekt som en ung Ebba Busch var medlem i. Gud kommer att ge dig framgång, det är framgångsteologins grundsats, och till dess att framgången kommer, le så att du ser framgångsrik ut.

Livets Ord leddes på den tiden av karismatiske Ulf Ekman. Numera har Ulf Ekman konverterat till katolicismen, och Livets Ord är numera framförallt ett mycket framgångsrikt nätverk av företagare (och deras sponsorer i form av fromma medlemmar som betalar tionde till församlingen.).
Men det väl inövade leendet sitter kvar på Ebba Busch Thor. Tillsammans med Sara Skyttedal sveper hon fram genom politiken och opinionsmätningarna. Schampo-reklam på stilettklackar. Men det är inte enbart utseendet folk röstar på. Det vore att förminska såväl Ebba Busch Thor som väljarna att påstå det. Framförallt vore det att förminska hotet från den nationalkonservativa högern. Det hotet är reellt.

Kristdemokraterna försöker rida på de nationalistiska och islamofoba stämningar som Sverigedemokraterna har piskat upp. Genom att öppna förhandlingsrummen för Jimmie Åkesson och hans parti riskerar hon att legitimera hatet, och stärka det.
Det är riskfyllt. För skrattar bäst som skrattar sist, som bekant. Eller som det heter i en klassisk limerick:
There was a young lady of Niger
who smiled as she rode on a tiger:
they came back from the ride
with the lady inside,
and the smile on the face of the tiger. Slut citat i ledaren i Dagens Arena

3 kommentarer

  1. Villy Hansen

    Normaliseringen av nationalistiska och rasistiska yttringar sker i så små steg att nästan ingen upptäcker dem. Faktaresistens och kunskapsresistens hade kunnat vare en säkerhetslina för att motverka detta men dessa två färdigheter är svagt utvecklade hos de flesta människor. Hur skulle det vara om många bemödade sig att läsa de olika partiernas program och idéer? I SD har rasism förlåtligt nog bytts ut mot kulturrasism, vilket vid närmare läsning är illa dolt. För at inte tala m deras eget begrepp ”nedärvd essens”.

  2. Pingback: Vänsterfeminismen och dess härskartekniker | Veronica Kerr (KD)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.