Regeringen C och L satsar mer på välfärden

Regeringen C och L satsar mer på välfärden. Det sade man vid en pressträff idag och det är 5 miljarder till välfärden och 750 miljoner till rättsväsendet. Det ska bli 70% till kommunerna och det är 3,5 miljard och då blir det 1,5 till regionerna och de har ansvaret för sjukvården. Det här är nya pengar och inga omprioriteringar som moderaterna presenterat .

De 750 miljonerna tillkommer till rättsväsendet är också för redan i år och ska gå till Statens institutionsstyrelse (SIS) som tillförs 250 miljoner kronor för att kunna sänka avgifterna till kommunerna vid placering och behandling av ungdomar med psykosociala problem, däribland kriminalitet.

Domstolsväsendet stärks sammantaget med drygt med 400 miljoner för att kunna för att kunna minska handläggningstiderna, kompensera för ett ökat antal inkomna mål och korta tiden mellan brott och dom. Beloppet inkluderar 180 miljoner kronor till Migrationsdomstolarna för att kunna minska handläggningstiderna. Sedan är resten till för div satsningar som till andra delar av rättsväsendet tillförs ytterligare resurser för att möta den grova och organiserade brottsligheten. Det handlar bland annat om förstärkningar av Säkerhetspolisen, Kriminalvården och Rättsmedicinalverket. Dessutom pengar till Datainspektionen för att bättre kunna hantera ansökningar om och tillsynen av övervakningskameror. De satsningar som gäller rättsväsendet är från deras artikel i Aftonbladet.

Man blir nästa full i skratt när man hör moderaterna säga att det är för lite då de hade lagt ut 3,5 miljarder som de har inlett förhandlingar med V om. De mesta var omfördelningar och inte nya pengar.De säger ju alltid att det är för lite så det är ingen nyhet. Jag tycker moderaternas Svantesson säger att det är för lite nu när deras förslag inte var nya pengar utan en del omprioriteringar. Det är märkligt vilken syn de har på budgetar då den budget som de lade för fjolåret innehöll nedskärningar bland annat inom arbetsmarknadspolitiken vilket ställde till det kraftigt under fjolåret. Nu ska de inte vänta till vårändringsbudgeten läggs. Vi vet hur det se ut i Stockholms län för sjukvården där de säger upp mycket folk och de har kunnat höja skatten med 10 öre. Men kostnaderna för nya Karolinska är enormt höga när man inte i stället byggde det i egen regi som har blivit billigare.

Nu när pengarna ska ut till kommunerna bör man ta en hänsyn till hur höga skatter man har i varje kommun. Det skulle självklart inte finnas med i förslag som moderaterna och vänstern diskuterar. Jag trodde aldrig att jag skulle få uppleva att Jonas Sjöstedt skulle sätta sig i höger buren tillsammans med M, KD och SD. Utan stöd från SD då har man inte en majoritet och det måste i alla fall Jonas Sjöstedt medan Kristersson hade tänkt lura med C och L i en regering som skulle vara tvingad att behöva SD,s stöd. Summorna från regeringen och C och L blir dubbelt så stor när man räknar helårseffekt 2021. Det ska väl också tilläggas att det finns redan tidigare i budget för 2020 välfärdssatsningar men det gjorde det inte i moderaternas budget för detta år.

4 kommentarer

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.