Fredsplan mellan Israel- Palestina har Trump lagt fram

Donald Trump har lagt fram en fredsplan för Israel-Palestina. Jag tror inte ett dugg att den kommer att antas och inte heller att fungera med hot. Ta bara den annektering av bostäder som finns i planen. Palestinierna har redan sagt nej och det är väl ett tecken att den inte kommer att antas av Palestina. Israel och deras president den brottsanklagade presidenten har redan börjat agera som om den var antagen. Det är en plan som två åtalade presidenter har snickrat ihop på sina kammare. Det enda positiva är att Trump har i planen sagt att den bygger på en tvåstatslösning. Men å andra sidan säger han att Jerusalem är Israels huvudstad vilket självklart inte Palestinierna kan finna sig i även om den nämnder att någonstans i utkanten av Jerusalem kan bli Palestinas huvudstad. Jag tror även om jag inte ser mig som expert att våldet i regionen kommer att öka kraftigt. En plan kan inte bli verklighet för att ländernas presidenter har åtal att vänta även om riksrätten i USA inte går igenom eftersom den församling som dömer har en majoritet av republikaner. Så här har Omni i en artikel beskrivet fredsplanen men nyheter över hela värden har upp detta

•ISRAEL-PALESTINA-KONFLIKTEN Historien visar att varje gång palestinierna avvisar en fredsplan blir allt värre för gruppen, skriver Jake Novak i en analys för CNBC. Han menar att palestinierna har skäl att inte gillar vissa delar av Trumps fredsplan men att de borde följa Indien och Pakistan som accepterat dåliga uppgörelser men i gengäld säkrat att man inte förlorar chansen till självständighet helt.

Jonathan Marcus skriver i en analys för BBC att palestinierna samtidigt har ställts inför ett ultimatum. ”Även om Trump erbjuder en väg mot att bli en egen stat är det en väldigt stukad sådan. Inga bosättningar försvinner och Israels territorium skulle expandera under planen”, skriver han. Marcus menar att frågan nu är att hur stor skada planen kommer orsaka genom att köra över palestiniernas strävan.

Här ytterligare en artikel från Omni
•ISRAEL-PALESTINA-KONFLIKTEN Jerusalem ska bli Israels ”odelade huvudstad”, enligt den 80-sidiga fredsplan som USA:s president Donald Trump presenterade i går. Planen omfattar en egen stat för Palestina men att Israel fortsatt får annektera Västbanken.

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) säger att flera delar av fredsplanen är oacceptabla och strider mot internationell rätt.
– Framför allt att man ger rätt att ta stora delar av Jordandalen, man ger rätt till att låta bosättningar få vara kvar utan att det är en framförhandlad lösning, säger hon i P1-morgon.
Enligt Linde är inte heller planen för Jerusalem godtagbar. S-ministern hoppas nu på att EU blir en spelare i konflikten.
– Nu har USA helt tagit ledartröjan.
Slut citat från Omni och vart detta leder är nog skrivet i stjärnorna. Jag tror inte en fredsplan går att få igenom när en part inte deltagit i den och jag såg att ingen av kommentarerna handlar om att Israel har även andra fiender i området.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.