Värmen kan ge en mycket stor överdödlighet bland äldre då husen inte är byggda för de höga temperaturer vi har

Värmen kan leda till döden för äldre. Det är definitivt inte bra för äldre när temperaturen blir runt 30 grader. SMHI har också gått ut med varningar. I det här fallet kan det också leda till en överdödlighet. I det här fallet är det inte personal eller besökare som gör att fler än vanligt dör och det är inge pandemi heller. Jag vet att det är många på seniorboendet som känner av hettan då det inte finns kyla i huset och det är inte i många det det är så trots att det inte är särskilda boenden eller vård och omsorgsboende som media och andra kallar äldreboende. Jag bifogar här en artikel i gårdagen SvT app där man pratat med Yngve Gustavsson och läs vad han sagt.

Det är inte heller bra med fläktar som blåser luft för finns det Corona i luften så sprids viruset lättare. De flesta äldre bor i vanliga hyreslägenheter eller bostadsrätter och egna hem. Det finns alldeles för få boenden med kyla som är enda botemedlet mot värma. Man måste se till att speciellt specielle boenden för äldre man bör ändra byggbestämmelserna så att fjärrkyla eller andra typer av kylaggregat installeras. Det sägs att att vi går mot ett varmare klimat och då ska den värmen inte tillåtas dö i förtid. I artikeln finns de flesta riskerna för äldre upptagna men ingen har nämnt vilka åtgärder som bör vidtas om inte överdödligheten ska bli mångdubbelt högre än vad antalet döda som dött på grund av Corona oftast tillsammans med annan sjukdom. Nu måste fokus bort från Corona till så snabbt som möjligt fixa boenden som äldre kan bo utan att riskera dö i förtid.

Så här skriver appen Svt nyheter om risker för äldres hälsa
”SMHI varnar för “mycket höga temperaturer” hela veckan ut och har utfärdat en klass 1-varning med anledning av den kommande hettan.
– Värmen är mycket farlig för de äldre, säger Yngve Gustafsson, professor i geriatrik.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning med anledning av de höga temperaturer som väntas runt om i landet under de kommande dagarna.
Yngve Gustafsson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, säger att värmen kan vara mycket farlig för de äldre.

– Vid varje sådan här värmebölja så har vi en överdödlighet bland våra äldre. Det finns många delar i det här problemet.
Yngve Gustafsson berättar att när han, tillsammans med sina kollegor, tittade på äldreboenden i Umeå för några år sedan så fann de att redan från början så drack de äldre ungefär en halv liter vatten för lite om dagen.

– Då är det förstås extra viktigt att dricka när det är hög värme, säger han och fortsätter:
-Man måste också komma ihåg att gamla människor har mycket mindre vatten i kroppen.

Han säger även att intorkning kan vara svår att känna igen hos äldre.
– Går man ner mer än fem procent av sin kroppsvikt då är förmodligen risken för allvarlig intorkning ska inträffa väldigt snabbt. Är man inte duktig på att upptäcka intorkning skulle jag råda att man gör viktkontroller.

För att klara en allvarlig intorkning för en äldre person på ett bra sätt behövs det tillgång till dropp, berättar Yngve Gustafsson.

SVT:s meteorolog Pia Hultgren förklarar att en klass 1-varning innebär flera dagar av hög värme.
– Det är steget över information om höga temperaturer. När man går upp i en varning så ska temperaturen vara över 30 grader i tre dagar i streck. Det blir en ansträngning för oss människor och för allt levande, säger SVT:s meteorolog Pia Hultgren.

Avsikten med varningen är att man ska kunna förbereda sig och vidta åtgärder om man är känslig för värmen.
Lokalt kan temperaturen säkert även komma upp i 34 grader på sina håll, men som det ser ut nu kommer vi inte uppdatera till en klass 2-varninguppger SMHI för TT. Slut citat från Svt nyheter

Jag ska avsluta med att säga att i morgon åker jag till Långvattnet för där har vi installerat en värme pump främst för vintern då den drar mindre energi än elvärmen. Men det fina med den är att du kan även kyla luften med den. Skönt blir det speciellt på natten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.