Jag tror på en becksvart vinter för vinteridrotterna på grund av pandemin

Jag tror det blir en mycket konstig vinter för vinteridrotten. Orsaken är mycket enkel och heter Corona. Nu har smittspridningen satt ny fart i hela Europa och kanske i hela världen. Ishockeyn har dragit igång när det gäller högsta serierna på både herr och damsidan SHL och SDHL. Herrarna i alla fall de flesta lagen har mycket stora intäkter från TV och C-More så de har ganska stora intäkter därifrån men hur det går för damerna så vet jag inte men de har inte så höga löner men resekostnaderna är stora för båda. Jag tror att det innan årsskiftet är ekonomin i botten. Det är långt ifrån bra.

Allsvenskan i ishockey drar igång den här veckan men där tror jag det blir en ekonomisk katastrof om man inte får släppa in publik då TV intäkterna bara är smulor jämfört med SHL och skulle tippa att det skiljer 40 miljoner där. Hur det ska gå har jag ingen aning om men tippar på stora ekonomiska svårigheter. Vi är många i alla fall här i Umeå som köpt och betalat för serie spelet och det gäller nog både företag och enskilda. Det blir nog en svart och tråkig vinter för ishockeyn då idrotten är som bäst när man går se den live. Sedan har man ett förbund som bara tänker på SHL men det är i de mindre klubbarna som ser till att det kommer nya ishockeyspelare. Man får också se hur mycket framtiden för ishockeyn skadas för det kommer den att göra. Man kan inte heller ta för givet att det får bli publik under den här säsongen.

Självklart blir det även problem för andra idrotter som innebandy, handboll, bandy, skidåkning i alla dess former. Ja det här publiktappet är trots TV rättigheter en ganska stor intäktskälla. Vi fick i helgen reda på att det blir inget skidskytte i Östersund och där har ju världskuppen i regel haft sin stora säsongstart. Nu ska dra samman tävlingarna och minska ned antalet också det en stor miss. Längd kommer också att drabbas och där är det VM år och där blir det nog problem om de kan genomföras. Dessutom har man ett nytt problem och det är att man inte får använda samma vallor som tidigare.

Ja det blir ett helvete för idrotten som drabbas hårt av pandemin. Utförsåkning har även en stor betydelse för besöksnäringen inte minst i Västerbotten. Jag tror vi ännu inte kan ana hur hårt allt slår mot idrotten men även kulturen får ett rent helsike. Det stora risken är ändå hur en nystart för Corona slår mot hela världen. Det gäller att alla följer de råd som finns om man inte vill ha en ny pandemi som mer eller mindre slår hårt mot mänskligheten. Jag tror att det gått att släppa in publik för jag tror idrotten klarat av detta med avstånden. Jag är som läser mycket pessimistisk för idrotten men även för kulturen. Vad jag läst av den budget som är lagt inga pengar på att ersätta de skador som pandemin ställt till med för idrott och kultur.

2 kommentarer

 1. Sixten Jonsson

  Vi ska inte glömma Championsleage matchen Atalanta-Valencia 4-2 på San Siro i Milano ifebruari med 44 000 åskådare som enligt spanska epidemiloger var en stor orsak till den stora och snabba spridningen i Italien och Spanien.
  Det har nu snabbt blossat upp flera smittfall i allsvenskan bla. Östersund och även i shl hockeyn så att släppa in publik på arenorna i det här läget vore nog ytterst oansvarigt.
  När det gäller finansiering av ligorna så borde det väl gå att lägga ett tyngre ansvar på de som köper tv rättigheterna med omtag i prisuppgörelserna då tv tittandet måste öka dramatiskt utifrån dagens situation,annars återstår bara medlemmar och supporters för att klara upp situationen

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   För de högsta ligorna räcker nog TV pengarna för fotboll och ishockey men för de andra sporterna och lägre serier tror jag inte msn överlever

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.