Preem bygger inte ut i Lysekil

Ja så stoppar man själv utbyggnaden i Lysekil. Det är Preem som stoppar den planerade utbyggnaden. Man har skrivit att det beror på kommersiella bedömningar. Vad det står för går inte att veta. Det är många som är nöjda men det var väntat att Greta, V och MP var emot. Visst skulle det bli mera utsläpp i Lysekil men hur stora effekter det skulle ha på det framtida bränslet har inte kommit fram. Mer utsläpp på ett ställa kanske ändå har gjort att den totala förbättringen av miljön som kommer av det nya bränslet kanske har varit ett pluss för miljön. Framställs det bränsle som skulle framställas i Lysekil på annan ort blir inte ett tillbakadragande av utbyggnaden något plus för miljön inte bättre. Om jag fattat det rätt så skulle Preems nya projekt ta bort eller rena drivmedlet från svavel vilket varit viktigt för sjöfarten.Jag tycker trots allt att det låter märkligt att man backar när ärendet fått godkänt i miljöprövningen och hoppas att det inte skett hot mot Preem som fått styrelsen i bolaget att backa. Sverige har i alla fall mycket hårda krav på miljöåtgärder och eftersom ärendet överklagats måste de har klarat miljöprövningen.

Så här skriver Omni om beslutet att stoppa utbyggnaden i Lysekil

Preem har dragit tillbaka sin ansökan om att bygga ut sitt raffinaderi i Lysekil, rapporterar Ekot. Beslutet baseras på kommersiella faktorer, skriver företaget i ett pressmeddelande.

– Jag tycker att det här beskedet är ett väldigt viktigt beslut, det ger en stor tydlighet att vi nu skapar ett fokus på att accelerera den här omställningen mot en förnybar produktion av drivmedel, säger koncernchefen Magnus Heimburg, till Ekot.Beslutet fattades under ett styrelsemöte i går.
Preem kommer nu i stället att lägga fokus på andra projekt, skriver man i pressmeddelandet, och nämner särskilt den planerade anläggningen för förnybart diesel och flygbränsle i Göteborg. Slut citat Omni

4 kommentarer

 1. Otto

  Och de är ju med i handeln med utsläppsrätter. Men de kommer ju att släppa ut lika mycket om de ska raffinera biobränsle. Dock släpper då bilarna ut förnyelsebar koldioxid ?? Men det intressanta tycker jag ändå att MP med flera tror att skogen ska räcka till allt, och att man ska odla biobränsle på åkermark. Det går åt 0,4 hektar mark för att föda en person ,idag har vi tillgång till 0,25 hektar enligt senaste mätningarna. Så skulle vi odla upp allt vi har räcker ändå inte marken till mat, då tycker att det är vansinnigt att politiker i regeringsställning snackar goja

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag delar dina synpunkter nästan fullt ut.Men problemet med miljön är inte en lokal fråga och ska vi rädda klotet vi bor på måste man göra saker i Ryssland, Indien, Kina och några andra befolkningstäta länder i Asien och Sydamerika, Europa samlat och sist men inte minst och där är jag mest orolig hur de ska klara sin försörjning med den syn man har på miljöfrågorna med Trump i spetsen

   • otto

    Jo så är det men MP verkar tro att vi kan fixa miljö/klimatproblemen med några skatter på plastpåsar och elcyckelbidrag . Cyklar som håller ca 1 år sen är batteriet trasigt och nytt måste köpas.

    Ju mer miljöfarlig verksamhet vi lägger ner i Sverige som har regler, desto mer utsläpp får vi globalt när produktionen flyttas till länder utan regler

    • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

     Det tror jag inte men EU bör ha gemensamma länder. Men do kanske läste hur man fuskade med batterier för ett tag sedan. Det finns företag som sköter sig och det finns de som fuskar med så giftiga saker som finns i små batteriet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.