Donald Trump misslyckas troligen i försöket till statskupp om det inte är USA som ligger bakom mordet i Iran

Ja det ser faktiskt ut så om det inte är Trump som är inblandad i mordet på de iranske kärnforskaren och om Iran då attackerar någon av Trumps allierade och att ett fullskaligt krig utbryter i mellanöstern

Så här skriver dagens arena om försöket till statskupp
LEDARE Vita Huset trummar in budskapet att det förekommit valfusk. Men det räckte inte med att slänga ur sig att det förekommit en »nationell konspiration«, där sydamerikanska diktatorer eller finansmannen George Soros skulle riggat valmaskinerna i Joe Bidens favör. Trumps försök till statskupp har kommit av sig.

På torsdagen förklarade president Donald Trump att han avgår om Joe Biden får fler elektorsröster, vilket kommer att ske. Så det tycks alltså som Trumps försök till statskupp kommit av sig.

Somliga menar att detta visar att den amerikanska konstitutionen har en inneboende styrka att avvisa odemokratiska attacker. Men man kan undra. Hade attackerna gått att slå tillbaka om inte Joe Bidens försprång i presidentvalet varit så stort? Eller om det inte funnits ett antal modiga politiker och jurister ute i delstaterna, som lyckades stå emot Trumps försök att i efterhand manipulera valutslaget?

En del av Trumps plan har nämligen varit att man i republikanskt styrda Michigan, Wisconsin och Pennsylvania skulle strunta i väljarnas klara utslag och i strid med folkviljan utse republikanska elektorer. Med en annan sammansättning av nationens samlade elektorskollegium skulle sittande president kanske få ihop 270 elektorer och då bli omvald.

Man kan likna Vita Husets kampanj om att Trump bestulits på sin valseger vid en modern version av dolkstötslegenden.
En förutsättning för att lyckas var ett starkt politiskt tryck från Trumps många okritiska gräsrötter, de som tror på honom och på fantasierna på nätet om att de bestulits på valsegern.

Vita Huset engagerade nu en grupp jurister ledda av Rudy Giuliani för att trumma in budskapet att det förekommit valfusk. Men 38 av 39 mål avvisades av domstolarna. Stämningarna var slarvigt skrivna, domarna hade ibland fått fel namn, de rättsliga grunderna var diffusa, och framförallt saknades det dokumentation om de påstådda missförhållandena. Det räckte inte med att slänga ur sig att det förekommit en »nationell konspiration«, där sydamerikanska diktatorer eller finansmannen George Soros skulle riggat valmaskinerna i Joe Bidens favör.

Så syftet med Giulianis kampanj var knappast att söka sanningen, utan att ytterligare hetsa upp Trumps kärnväljare, för att sätta politisk press på delstaternas republikanska ledare att våga det otillåtna – att manipulera elektorsvalen. Men dessa lokalpolitiker verkar fram till nu ha stått emot påtryckningarna från Washington.

Demokratin förutsätter någon slags tillit mellan människor även om de har olika åsikter. Att få människor att tro att de blivit grundlurade är därför farligt. Man kan likna Vita Husets kampanj om att Trump bestulits på sin valseger vid en modern version av dolkstötslegenden. Legenden gick ut på att tyskarna avlurats sin seger i första världskriget. Man påstod sig vara obesegrade på slagfältet, men hade svikits av socialdemokrater och judar, som hellre velat sluta fred i Versailles. Efter sina stora uppoffringar kände därför många trasiga tyska soldater som kom hem att de fått som en kniv i ryggen. I den bräckliga tyska demokratin som kallades Weimarrepubliken, med bitvis skyhög arbetslöshet, vann nazisterna många anhängare på dolkstötslegenden.

Och i USA idag? En skenande pandemi med rekordhöga dödstal, växande arbetslöshetssiffror och allt längre köer för utdelning av nödmat. Samtidigt med dessa krissymptom en dolkstötslegend, där nästan 80 procent av republikanerna i opinionsmätningar menar att de bestulits på valsegern. Hur kommer dessa – varav en hel del är beväpnade – att hantera sin utsatthet och besvikelse?
Och var landar den majoritet av republikanska kongressledamöter som inte helhjärtat ställt upp för demokratin, utan som privat mumlat om att Trump är en dålig förlorare, men som samtidigt offentligt velat utreda ett valfusk som aldrig ägt rum?

Vad som blivit uppenbart de senaste veckorna är att demokratins skyddsvallar i USA är bräckliga och ibland saknas helt. Alla ser hur man kan göra för att ställa folkviljan åt sidan, fast det inte lyckades i år. Men i presidentvalet 2024 med Trump eller med en ny, ännu mer hänsynslös trumpist?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.