Blir fibern överflödig när 5G nätet kommer

Hur blir det med bredbandsnätet när 5g kommer. Det råder självklart olika uppfattningar om detta. Jag tror själv inte det då jag tror fibern behövs även i framtiden.

Så här skriver Omni om detta. Bredbandsoperatörerna går en oviss framtid till mötes när 5G sakta men säkert etablerar sig som den nya mobilnätsstandarden i världen. Vissa bedömare menar att 5G kommer att ersätta det klassiska bredbandet i hemmet, medan andra tror att 5G inte kommer att påverka den saken nämnvärt.

Det främsta argumentet för att 5G skulle utgöra ett hot mot det klassiska fibernätet är hastigheten, skriver Fortune. Med en nedströms hastighet på upp till 10 Gbps knäpper man de flesta fiberleverantörer på näsan.

Broadband Now-analytikern Tyler Cooper säger till Fortune att 5G åtminstone har potential att påverka marknaden för bredband i hemmet. Och i samma artikel menar ABI Research-analytikern Khin Sandi Lynn att konsumentintresset för 5G är mycket stort.
– De bredbandsanvändare som har långsamma fasta uppkopplingar kommer att vilja byta till 5G så snart som möjligt, säger Lynn.

På industrisidan har det länge pratats om 5G som ett både snabbare och säkrare alternativ till egna nät än både wifi och 4G. MIT Technology Review skriver till exempel om den tyska fordonstillverkaren Audi, som planerar ett 5G-nät i sina fabriker.

5G innebär framför allt att fördröjningen när man skickar data går från att ta 30 millisekunder till under en millisekund, något som gör att 5G lämpar sig väl för system som kräver omedelbar dataöverföring. En annan aspekt är att 5G kan programmeras för att behandla olika typer av data på olika sätt, något som bidrar till en högre driftsäkerhet.

Ett vanligt motargument är att många bredbandsleverantörer planerar eller redan har infrastruktur som medger betydligt högre hastigheter än vad man idag kan erbjuda, och att man på många håll i världen hinner före telebolagen med den utrullningen. Dessutom talar tillgängligheten för fibernäten, speciellt i glesbygdsområden där 5G-täckningen inte är tillräckligt stor.

BBC konstaterar i en artikel att det är svårt att sia om framtiden på det här området, men man pekar bland annat på problem med begränsningar i 5G-näten.

De höga frekvenserna gör det dessutom svårt att ta sig igenom byggnader och vegetation, och det kommer att krävas många sändare nära de hem och kontor som ska ha tillgång till 5G, konstaterar ARS Technica i en artikel om saken. Slut citat.

2 kommentarer

  1. Leif

    Har testkört 4g för bredbandet hemma. Tyvärr var det alldeles för instabilt för vissa tjänster. Om 5g är det samma så lär det falla på det. Hastigheten var riktigt bra redan för 4g. Men streama hockey via cmore var alldeles för slumpartat. Fungerade klockrent ibland, sämre andra gånger.

    Har dom löst det, då kanske dom har något

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.