Alla och jag menar alla måste ta sitt ansvar för att minska påkörningar av älg,ren och rådjur. Det som sker får inte fortsätta

Fruktansvärt hur många viltolyckor det är på våra vägar. Det beror på att det är så mycket snö för älg, ren och råddjur och de går där det går att ta sig fram. Har däremot inte läst om många påkörningar på älg på Botniabanan nu, däremot var det ett hundratal som påkördes när vi sist hade en snörik vinter. Vet inte heller om Trafikverket satt upp viltstängsel.

Jag har upplevt att köra på en älg 1980 då jag skulle fara och spela 10 manna lag i Bangolf i Växsjö. Han till länsgränsen söder ut och där small det till för jag såg en älg som gick över E4 men inte den som kom senare. Det var ingen trevlig upplevelse trots att det var sommar och varmt och det var därför vi skulle åka natt till min bror i Stockholm. En älg är mycket tung att få över bilen men bilen tog bak på älgen och flög över bilens tak. Det blev inte så mycket kvar av bilen och polisen skaffade dit en jägare som fick avliva älgen.

Det var ändå tur i oturen att jag sett andra älgar och dragit ned farten för skulle jag kört 110 vet man inte om man klarat sig. Jag tror när det gäller olyckor med älgar är farten en stor bov och nu ser man om man kollar noga på plogkanterna där älgen har sina övergångsställen. Som vägarna ser ut bu tar sig inte renarna över plogkanterna och blir kvar på vägen. Man blir förskräckt när man ser hur tågen kör rätt in i renhjordar och dödar och lemlästar renar. Har även hört att man ibland hittat döda renar som ingen anmält. Kör man på ett djur måste detta anmälas. Det är många djur som plågas pågrund påkörningar och det är inget annat än djurplågeri.

Det måste skyltas bättre där det är älgstråk och där renar håller till. Det finns även en hel del skyltar men man verkar inte fatta vad vägmärken innebär. Jag tror mycket på att Trafikverket måste kapa ned plogkanterna så att renarna tar sig in i skogen och söker mat. Jag vet inte om man prövat att utfodra på sidan av vägarna en bit in i skogen för att locka bort dem från vägen. Vi som kör ska inte köra fortare än att vi hinner stanna och där renar finns på vägen måste man ta det mycket lugnt. Tunga fordon måste också ta hänsyn både med farten och ha däck som gör att man inte kör fast. Det är inte sommarvägarna vi kör på utan vinterväglag med höga plogkanter. Vi måste alla hjälpas åt för att minska påkörningen av djur och främst de som har klövar

4 kommentarer

 1. Stefan

  Nu är det så mycket snö vilket man knappast kan undgå att se. Djuren söker sig till vägar osv det måste normalt begåvade begripa. Begriper man inte det ska man definitivt inte sitta bakom ratten.
  Folk verkar ibland förvånad då de ser en älg, renar eller rådjur men det finns faktiskt sådana djur i verkligheten. De lever i naturen och söker föda. Verkar vara en chock för folk. På jobbet diskuterade en kollega om att det var älg i gammliaskogen. Var trodde han de fanns? Älgfarmen.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag håller med dig men jag tror att om man lagt ut en höbal nånstans i Gamlia skogen en bit från spåren så har den varit där och käkat. Den måste ha varit trängd som fasen om den varit nära att anfalla.

 2. Brorson

  En vinterkväll hoppade en älg upp på vägen. Jag tutade med följd att en hel flock älgar, som stått bland träden vid vägkanten rusade ut. Jag släckte bilens strålkastare, och då tvärvände hela flocken och rusade tillbaka in i skogen, som de kommit från. Den första älgen hade då hunnit över vägen. Jag tände och släckte strålkastarna flera gånger och såg det, som jag tror att älgflocken också hade sett. Att mörkret står som en vägg kring den upplysta vägen, som en korridor. När allt blir lika mörkt. syns inga väggar och djuren litar på sitt minne, att det fanns ingen vägg.

  Jag har varken läst eller hört att någon gjort samma erfarenhet, men tycker att detta borde intressera forskare. Tuta inte, men släck ljuset. Eller varför inge använda ljus, som bara kan ses med särskilda glasögon, vid mörkerkörning?

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Jag har provat samma sak och då har jag även på extraljusen. Det blir väl som för oss man ser nästan ingenting när man haft starkt ljus rakt i ögonen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.