Inte oväntat blev Magdalena Andersson valberedningens förslag till ny partiledare

I går presenterade den Socialdemokratiska valberedning sin kandidat till partiledare. Egentligen en ganska lätt uppgift då hon var den kandidat som samtliga partidistrikt nominerat. Det enda som då återstod var om att hon skulle tacka ja vilket hon gjorde. Jag tycker det är en mycket bra förslag för hon är duktig och har suttit i partiledningen som finansminister så hon är mycket väl insatt i politiken. Nu är det lite drygt en månad tills hon väljs som partiledare på partikongressen som är partiets högsta beslutande organ. Stefan Löfven säger av sig statsministerposten och förhoppningsvis blir hon vald till just statsminister av riksdagen och sedan börjar jobbet att få den budget som hon själv haft huvudansvaret för genom riksdagen. Hon skall även presentera sin regering. Partiet ska även på kongressen utse en ny partisekreterare.

Så här skriver Omni om Andersson.
Magdalena Andersson är hedrad av det stora stöd hon känner inom partiet. Det sa hon i en intervju med Sveriges Radios Studio Ett angående att hon nu tackat ja till att bli partiledarkandidat.
– Vi ska ta tillvara på de fantastiska förutsättningar som finns i Sverige, sa Andersson.

Men hon konstaterade också att det finns stora problem, bland annat vad gäller gängbrottsligheten. Hon vill nu att hela samhället sluter upp för att vända utvecklingen.
– (Moderatledaren) Kristersson säger att det tar 20 år att vända, min målbild är att det ska gå snabbare än så, sa Andersson.
Hon sa också att hon hyser gott hopp om att den budget som regeringen lagt ska få stöd från både V och C, vilket krävs för att den ska gå igenom i riksdagen. Däremot duckade hon frågan om hon är redo att regera på ett annat partis budget, något nuvarande S-ledaren Stefan Löfven sagt nej till.
– Där går vi händelserna i förväg, först ska kongressen fatta sitt beslut, sen tar vi de andra frågorna, svarade Andersson.

Magdalena Andersson valde att lyfta fram gängkriminaliteten i samband med att hon meddelade att hon kandiderar till posten som ny S-ledare. Statsvetaren Marja Lemne säger till TT att det var fullt logiskt, eftersom det ser ut att bli en tung valfråga nästa år.
– Det är nog ändå just nu den allra största frågan för den är så akut och möter oss varje dag i rubrikerna, säger Lemne.
Hon säger också att hon bedömer att det finns ett starkt tryck från partiets vänsterfalang inför den stundande kongressen och att det återstår att se hur Andersson kan hantera det.
– Den generella tendensen är att ju att Vänsterpartiet växer och att Socialdemokraterna backar, säger hon.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.