Bra beslut om kärnkraftsavfallet i går av regeringen

Har man kärnkraft eller har haft så måste man självklart ta hand om kärnavfallet. Jag begriper inte hur en del är emot det och vad de ska göra av avfallet. Det här har ju forskats på mycket länge och SKB hade hyrt en av isbrytarna som man åkte runt och demonstrerade hur det var tänk. Det var högaktuellt ganska länge att man skulle kunna använda den starka berggrunden i Västerbotten och att det skulle fraktas med båt till Holmsund där även den lera som ska omsluta kapslarna skulle fraktas hit och sedan vidare på järnväg.

Det kompetenscentra och alla de jobb som skulle ges i inlandet sade befolkningen nej i en folkomröstning som jag tyckte skedde utan att man visste hur det skulle gå till. Jag tror det var Storuman och Malå som var mest aktuella. Det fanns en kristdemokrat i Storuman som blev kallad Risk-Abel som ledde motståndet. Nu är ju KD en av de största anhängarna för kärnkraft och då måste avfallet tas om hand. Det enda som jag förvånas över är att man nu kallar det slutförvar och ett djupförvar vilket innebar att om det kommer ny kunskap skulle man kunna ta tillvara det som blir avfall och återanvända det som fanns energi kvar i.

Det kanske även går att ta upp det som nu lagras 500 meter i jorden och återanvända det som finns kvar. Det sägs att det pågår viss forskning i den riktningen men det kanska man tänker lösa i den fortsatta miljöprövning. Man säger i alla fall att avfallet sedan inte har mer än 1000 år i stället för 100 gånger mer. Det blir vid det tillfälle en restprodukt som är mycket mindre radioaktiv. Radioaktiva ämnen finns även på många andra ställen inte minst i rönken med det vet jag inte hur det tas om hand liksom annat radioaktivt avfall. Det som nu byggs är till för avfall från kärnkraftverken. Jag tror även Finland väljer samma väg som Sverige. Däremot tror jag inte de stora länderna som brukar kärnkraft har något färdigt förslag hur man går vidare med avfallet. Det är i vilket fall som helst bra att man får bort det från nuvarande platser. När man hör hur Per Bolund vill jag tacka honom för att MP hoppade av regeringen för det hörs klart och tydligt att han inte kommit med något förslag. Hur MP, vete det fan hur man hade tänkt lösa detta. Att förhala för att slippa ta beslut. För att man var mot kärnkraften måste man ta hand om avfallet något annat alternativ finns inte.

Det har forskats oerhört länge på detta och eftersom det alltid kommer att finnas enskilda forskare som säger att det inte går. Jag gillar skarpt löst detta nu och född kans SKB går vidare med tillstånden som kommer. Det måste även vara en självklarhet att den generation tar hand om avfallet från kärnkraften. Det finns tillräckligt men andra föroreningar som skattebetalarna får ta. Minns jag inte fel har energikonsumenterna redan betalt vad det kostar. Tack regeringen och Anita Strandhäll för att den här fruktansvärda långbänken börja gå i mål.

Så här har Omni skrivit om detta
Regeringen godkänner planen för bygget av ett slutförvar för kärnavfall, meddelar miljöminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff.
– Det här är ett historiskt beslut som grundar sig på 40 år av forskning, säger Strandhäll.
Hon säger att det här är det mest omfattande miljöärendet genom tiderna och att inget annat land har fattat ett liknande beslut. Tanken är att avfallet ska förvaras i 100 000 år.
– Vi blir med dagens beslut världsledande tillsammans med Finland på detta område, säger Annika Strandhäll.
Beslutet berör ansökningar från Svensk Kärnbränslehantering AB:s och SKB. De omfattar två anläggningar, en inkapslingsanläggning i Oskarshamn, och en slutförvarsanläggning i Forsmark. Totalt ska 12 000 ton kärnavfall deponeras i 6 000 kopparkapslar på cirka 500 meters djup i urberget.
Nästa steg är nu att mark- och miljödomstolen ska fastställa villkor för anläggningarna, och att Strålsäkerhetsmyndigheten ska besluta om tillståndsvillkor. Slut citat

6 kommentarer

 1. brorson

  Det tog alltså Strandhäll, S, två månader att driva igenom ett regeringsbeslut, som Bolund, MP, har ”misslyckats” med (d.v.s. avsiktligt förhalat) under sju år. Därmed är det största hindret för en S-seger i höstens val undanröjt. Tror någon efter detta att miljöpartisterna har lämnat regeringen frivilligt? När Löfvén avgick som statsminister avgick hela regeringen, och Magda började med att bilda en ny regering – utan MP. För så säger Regeringsformen: Avgår statsministern, avgår hela regeringen. Avgår annat statsråd avgår bara han eller hon. Trots att beslutet om slutförvaret var väntat, har oppositionen gjort bort sig i Nato-frågan, där regeringen tagit poäng genom att ha en fast hand på rodret och inte panikartat byta kurs. 2 – 0 till sossarna under loppet av bara någon vecka.

 2. Svenne

  Dagens kärnkraftverk klarar enbart av att göra energi av 235Uran vilket utgör cirka tre procent av det uran som används som bränsle. Resten består av 238Uran vilket blir avfall som sönderfaller till stor del till plutonium som, trots högt energivärde, inte återvinns i dagens kärnkraftverk av säkerhetsskäl.
  Fjärde generationens kärnkraft innebär att detta plutonium, och även andra delar av avfallet återvinns i form av exempelvis plutoniumnitrid. Detta kan leda till att upp till 60 procent av energivärdet kan utvinnas. Samtidigt minskar halveringstiden på det slutliga avfallet från 100 000 år till cirka 1000 år.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Ja så är det och det var under tiden jag var som mest aktiv som SKB använde ordet djupförvar för man ville att mer skulle kunna återbrukas. Vet inte varför de ändrat den tanken

 3. brorson

  Jag måste erkänna att jag inte förstod varför du gjorde skillnad mellan djupförvar och slutförvar. Efter gårdagens geniala regeringsbeslut förstår jag bättre.. När djupförvaret försluts, vilket kommer att ske tidigast om 70 år – om det ö.h.t. kommer att ske – förvandlas djupförvaret till ett slutförvar. Under den tiden kommer med all sannolikhet nya reaktortyper att ha utvecklats, som återanvänder det använda kärnbränslet, vilket kommer att ge en restprodukt som måste slutförvaras under högst 300 år. Genom gårdagens beslut har regeringen öppnat dörren för alla tänkbara lösningar.

  • HOLMLUND LENNART (inläggsförfattare)

   Djupförvar ska man kunna öppna om det kommer ny teknik. Slutförvar då är det slutet för all framtid. Det var SKB som tidigare använde det systemet

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.