Vad kommer att hända på grund av att Litauen blockerar vissa transporter till Kaliningrad mera krig ?

Det blir fler och fler oroliga områden i vår närhet framför allt i Litauen. Litauen har ju följt de sanktioner som EU beslutat om och därför har man stoppat den ryska transittrafiken till Kaliningrad som är en rysk enklav. Det är säkert en viktig del för Ryssland inte minst militärt. Intressant är att Litauen de följer de restriktioner som beslutats av EU något som inte Viking Line gör eftersom de kör på rysk olja. Ryssland har protesterat kraftig mot detta och menar att det är ett brott mot Krigets lagar. Vilka brott de gjort själva det lossas man inte om. Det skulle inte förvåna mig om ryssarna nu på olika sätt ger sig på Litauen som dessutom är ett land som är med i Nato. Den har ryska attacken mot Ukraina är nog på väg in i något som oroar många nämligen ytterligare ett stort krig i Europa. Jag för min del hoppas att Kina tar ryssarna i örat och lugnar ner Putin och ett krig skulle slå hårt mot den stora Export Kina har till Europa och viktig för Kinas ekonomi .

Så här beskriver Omni det som hänt i Kaliningrad
Den ryska exklaven Kaliningrad har plötsligt hamnat i stormens öga i och med västs sanktioner mot Ryssland. Alex Clarkson, Europaexpert på King’s College i London, är oroad för att en kris kan bryta ut i området.
– Det skulle påverka alla, på ett sätt ingen annan rysk region skulle kunna göra, säger han till TT.
Området försörjs via en järnväg som går genom Litauen och Belarus till Moskva. Just därför har Litauens besked om att all rysk transittrafik stoppas retat upp Kreml, som hotat med ”motåtgärder”.
Det finns en risk att blockeringen leder till inflation, arbetslöshet och missnöje i området, vilket i värsta fall kan starta en farlig spiral, enligt Clarkson.
– Moskva kan misstolka det som att väst är inne och rotar i Kaliningrad, och då gå in med massivt våld för att slå ned missnöjet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.