Byggbranchen ser nattsvart på framtiden

Byggbranchen ser nattsvart på framtiden med en massarbetslöshet på gång. Så här säger Ex-ministern Catharina Elmsäter-Svärd, nu vd på Byggföretagen, hon varnar i en TN-intervju för totalt byggstopp i Sverige efter nyår. Om Cementa i december nekas tillstånd till fortsatt kalkbrytning och produktionen läggs ned kommer en redan svårt sargad byggsektor i Sverige att drabbas skoningslöst hårt med ett totalt byggstopp. Det får inte ske enligt mitt sätt att se på den frågan

Jag tror tyvärr att hon har helt rätt och omedelbart blir det ett fall i BNP. Det finns självklart många fler orsaker och en del är de stora prisökningarna på många material. När det gäller bostäder och främst hyresrätter tog moderaterna med flera bort investeringsbidragen till viss typ av lägenheter och på det kommer räntehöjningar och nyproduktionen då blir det för dyrt att så det finns ingen som har råd att hyra om det inte göra något. Det skulle vara bra om man över blockgränserna kunnat enats om en ny bostadspolitik för hyresrätter. Lösningen tror jag är moms på hyrorna med 7% då får man dra av byggmomsen och även på drift och reparationer. Det blir inte dyrare i det gamla beståndet

Det här med brister på andra ställen som investeringar i infrastruktur väg och järnväg gör att priserna är för höga.Tråkigt nog så har man känt av detta.’Det går att subventionera el och drivmedel måste det att även gå att ge en subvention till hyresrätten då alla äganderätter få den. Maten kan man också subventionera med hjälp av ränteavdragen som minskar kostnaderna.När man ser att moderater i Umeå säger att de ska byggas flerbostadshus men inte talar om hur man ska göra så är det inte trovärdigt. De kommer inte att tänka på hyresrätten det vet jag. Vi har inte råd att tappa bort en hel branch som har ett unikt kunnande i Sverige jämfört med andra länder. Det finns bristyrken även inom byggsektorn så man måste ha bra och fler yrkesutbildningar och där ska regeringarna lyssna på branschens partner. Det är redan idag för mycket arbetskraftsinvandring i Sverige vilket inte är bra för effektiviteten och miljön. Byggbranchen med alla dess olika yrkesgrupp ska ha kvar jobben men även skapa nya om vi ska klara klimatomställningen

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.