Det föds alldeles för få barn nu för tiden och snart dör fler än det föds

Nu tycker jag det kommer lite oroande siffror om hur många barn som föds efter att ha lyssnat på ett radioprogram i P4 Västerbotten. Få födda barn ger enorma planeringsproblem för kommunerna och även Umeå. Tidigare hade Umeå höga födelsetal när andra inte hade det men nu går födelsetalen ned även i Umeå och är på väg under 1 barn per kvinna i fertil ålder. Det forskare som man pratade med hade inte studerat varför det minskat så mycket men man visste att den framtida miljön är mycket oroande för de som skaffar barn och kanhända skulle det vara bra för ett ökat barnafödande att satsa ordentligt på att snabbt fatta beslut om åtgärder mot klimatförändringarna och komma med förslag så det inte blir en högerregering som inte vill göra något. Vi ser att även i Sverige har vi saker som är besvärliga och ett är torkan och det gäller i många länder i Europa. På andra ställen är det blåst och skyfall med det kommer så mycket snabbt att det blir inte grundvatten. Sedan tror man även och jag håller med om att den oroliga världen gör att man avstår från att skaffa barn. Att ha barn inne bär ett stort ansvar för en person som kanske ska leva i 90-100 år och vilket liv det får.

Jag vet inte om jag uppfattade det rätt så kommer befolkningen att minska redan om en fem sex år om inte det sker en förändring för då dör fler människor än det föds och man nämnde Japan som en längre tid haft det problemet. Om de äldre blir fler och fler så kommer de yngre inte räcka till att ta hand om den äldre generationen och det är en fråga som vi även har högt på dagordningen i Gamla Gardet. Det blir stora problem med bland annat lokaler för förskola och alla skolor om elevantalet kraftigt minskar där man bara för några år sedan räknade med att varje kvinna skulle föda 1,5 barn till att det sjunker till 0,7 barn. Risken blir uppenbar att det blir gott om tomma lokaler. Vi har haft en sådan dipp tidigare när vi lade ned massor med dagis och skolor. Nu kan det om inte alltför länge bli tomma gymnasieskolor Hur ska den delen av befolkningen som arbetar och bli mindre kunna försörja båda barn upp till säg 25 år när de börjar jobba och till att försörja alla som fyllt pension.

Jag tror detta blir en ödesfråga som inte diskuteras speciellt mycket i valet. Inte minst åtgärder för att stoppa miljöförstörelse och upphöra med det som skadar miljön och hitta forskning där man löser problemen och då kommer också kvinnorna att vilja föds och törs föda barn till en knepig väg. Det är i ett sånt läge vi inte har råd med en höger som är beroende av ett främlingsfientligt parti

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.