Domstolar har ingenting med fackförbundens stadgar att göra på samma sätt som stadgar för politiska partier.

Domen mot Transportarbetarförbundet är hårresande där domstolen gav SD ledamoten inte fick uteslutas ur förbundet då han var medlem i det fackföreningsfientliga partiet SD. Visst är det hur klart som helst att partiets ideologi inte står bakom löntagarnas intressen. Det är förbunden som ska bestämma vilka som får vara medlemmar i facket och inte domstolar och som tolkar de stadgar som fackets kongress antagit.

Det är i ett fritt land vi lever i och inte i en kommunistisk diktatur som bestämmer över fackföreningarna. Det är självklart att det är fackförbunden som tolkar sina stadgar och har då självklart rätten att utesluta medlemmar som inte följer de stadgar som tagits på förbundets kongress. Som jag tolkar det vet inte tingsrättens ledamöter att fackförbunden har rätt att forma sina stadgar och de nämndemän som sa att det var fel att utesluta en medlem som var aktiv hos Sverigedemokraterna och jag skulle vilja veta vilket parti de som fällde transport tillhörde.

Det var Mats Fredlund som satt i Kommunfullmäktige i Kiruna för SD som hade uteslutits ur förbundet Transport. Domstolen menade att de tolkade stadgarna som att det inte stod nog klart i stadgarna. Det är förbundens kongress som tolkar stadgarna och inte det Svenska domstolsväsendet. Domstolar har inget med förbundens stadgar att göra. Att domarkåren i Svea Hovrätt tillhörde de som är emot facket och inte delar fackets värderingar så måste man tolka domstolens beslut.

Vore jag transportmedlen skulle jag omedelbart anmäla domstolarnas ledamöter för en kränkning av föreningsrätten för det är just det som domstolarna har gjort. Det råder föreningsfrihet i Sverige och det innebär att man även har rätt att fatta beslut om sina stadgar. Det finns inte heller någon lagstiftning om stadgars innehåll. Visst finns det anledning att facken ändrar sina sina stadgar och gör dessa tydligare

Det är väl dags att vi många går med i SD och försöker förändra deras politik och rensa ur alla med bakgrund i nazismen men även förändra deras politik i grunden. De kan om man tolkar domen rätt inte utesluta oss för att vi bryter mot partiets stadgar. Det här innebär också att de medlemmar som SD uteslutit ur sin organisation tagit ett felaktigt beslut som uteslutet medlemmar som inte delar ledningens åtgärder. Självklart måste det gälla generellt att man inte kan utesluta medlemmar som inte delar ledningens uppfattning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.