Moderatledaren har anställt ny statssekreterare som var åtalad för dataintrång hos Socialdemokraterna

Nu tänker statsministern försöka få bort ur diskussionen alla brutna vallöften och alla lögner ur den politiska dagordningen. Han gör det genom att anställa en ledande lobbyist som ny statssekreterare Johan Jakobsson. Jag tror dock inte den mannen besitter samma politiska känslighet som Peter Schlingman gjorde. Han har tidigare jobbat åt Folkpartiets Lars Lejonborg som han lämnade 2006 efter den så kallade dataintrångsskandalen. Han var som sagt inblandad i den spektakulära skandalen om dataintrång hos Socialdemokraterna men friades i tingsrätten. Men han ansågs vara den som låg bakom anstiftan till detta intrång. Det var Dagens Industri som avslöjade att Folkpartiet gjort intrång i Socialdemokraternas interna datanätverk och kommit över känslig information. Då vet vi och kan ana hur Moderaterna tänker jobba för att ta död på allt det misstroende som nu riktas mot Ulf Kristersson och det jobbet ska betalas av vi som är skattebetalare.

Det är klart att vara misstänkt för dataintrång tycker jag är ett allvarligt brott trots att det då skedde mot ett parti som hade regeringsmakten. Det är klart det var smutsigt av Folkpartiet att jobba på det sättet för ytterst är det partiet som var ansvarigt för intrånget. Nu är väl det partiets sista mandatperiod i regeringen för det är svårt att se att partiet överlever genom att ha gått in i en regering som är helt beroende av partiets huvudfiende det främlingsfientliga partiet Sverigedemokraterna som inte heller har haft något förtroende alls för Liberalerna.

Här citerar jag den artikel som var i Expressen den 23 december
”Statsminister Ulf Kristersson plockar in en av landets ledande lobbyister och PR-konsulter, Johan Jakobsson, som ny statssekreterare. Det kan Expressen avslöja. Jakobsson har en bakgrund i Liberalerna, men lämnade politiken efter dataintrångsskandalen 2006. Nu får han ansvar för regeringens strategiska kommunikation.

Det har varit en rätt motig start för Ulf Kristersson, sedan han tog över som statsminister för drygt två månader sedan. Opinionen för Tidöpartierna har vikt nedåt och rapporteringen i medierna har kretsat kring olika vallöften som inte infriats. Men nu ska den strategiska kommunikationen stärkas upp och det blir alltså PR-konsulten Johan Jakobsson som får uppdraget som ny statssekreterare åt Ulf Kristersson.

Beslutet fattades på regeringssammanträdet på torsdagen, och Johan Jakobsson bekräftar sitt nya uppdrag för Expressen.
– Jag ska hjälpa statsministern och regeringen med den långsiktiga kommunikationen. Det känns både roligt och ansvarsfullt, säger han.

Har hjälpt till under valåret
Johan Jakobsson har dock redan agerat ”bollplank” åt Ulf Kristersson under en tid – om än utan officiell utnämning.
– Jag har hjälpt till under valåret som en extern rådgivare på ideell basis, säger han.

Johan Jakobsson har ett förflutet som stabschef och partisekreterare i Folkpartiet under Lars Leijonborgs partiledartid. Han anses ha varit en av hjärnorna bakom partiets succé i valet 2002, då förslaget om språktest för medborgarskap bidrog till att partiet nära på tredubblades och fick 13,4 procent.

Huvudroll i spektakulär skandal. Men Jakobsson har också varit en av huvudrollsinnehavarna i en av de mer spektakulära politiska skandalerna de senaste decennierna. Det var strax före valet 2006 som Dagens Industri avslöjade att Folkpartiet gjort intrång i Socialdemokraternas interna datanätverk och kommit över känslig information.

Det ledde fram till Johan Jakobssons avgång och han och flera andra åtalades också för intrånget i det rättsliga efterspelet. I Jakobssons fall för ​​anstiftan till dataintrång, men han friades i tingsrätten.
Men Johan Jakobsson fortsatte sen att påverka politiken, om än från utsidan. Som framgångsrik konsult och lobbyist med en rad stora svenska företag och näringslivsorganisationer som kunder har han varit med och format svensk politik i kulisserna i över femton års tid.

Förflutet på Svenskt Näringsliv
Han har också hunnit vara kommunikationschef för Svenskt Näringsliv, ett uppdrag han lämnade i fjol. Men nu tar han alltså klivet in i politiken igen, och det på högsta nivå.
Johan Jakobsson blir en av tre statssekreterare åt Ulf Kristersson, utöver Johan Stuart och PM Nilsson.

Hans uppdrag bli nu att ansvara för den mer långsiktiga kommunikationen och formulera en berättelse för den nya regeringen.
– Bra kommunikation handlar mycket om pedagogik. Det handlar om att se till att de många detaljerna och det ständiga flödet från regeringen också bildar en helhet. Att få det att hänga ihop, säger han.

L är ett avslutat kapitel
Det nya uppdraget innebär att han byter parti, men han har redan röstat på Moderaterna i de två senaste valen säger han.
– Statsministerns regeringsförklaring är den mest relevanta på väldigt länge. Och efter tolv år med regeringar som inte ens vetat om de får igenom sin politik har Ulf Kristersson visat ett väldigt starkt ledarskap och samlat ihop en riksdagsmajoritet bakom det här tydliga reformprogrammet, säger han.
Johan Jakobsson tillträder den 2 januari.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.