Visst gör länder rätt som tänker utrusta Ukraina med flyg

Det är och har varit en lång och stor förväntan i Ukraina om vilka vapen man ska få från givarländer. Nu har man benat upp detta med stridsvagnar både från Sverige och Tyskland. Nu har Ukraina även önskat flyg bland annat från Sverige. Även Frankrike har öppnat för att skicka flyg. Jag tycker det är helt OK för man måste ge dem totala behovet av utrustning. Visserligen hotar ryssarna men det måste vara helt riktigt att försvara ett land som så brutalt anfallits av ryssarna. Ska vi få ett slut på kriget måste man självklart ha utrustning som gör att man kastar ut ryssarna från Ukraina. Jag tycker det är helt klart att Ukraina behöver ett flyg om Ryssland ska besegra.

Så här skriver Omni om ett ev stöd av flyg.
Den franske presidenten Emmanuel Macron stänger inte dörren för att Frankrike kan komma att skicka stridsflyg till Ukraina, rapporterar AFP.
– Ingenting är rent principiellt uteslutet, sa Macron på måndagen när han fick frågor om saken.
Samtidigt varnade Macron för risken att kriget kan eskalera ytterligare.
Ukraina har länge uttryck önskemål om att få stridsflygplan från väst, men i helgen meddelade den tyska förbundskanslern Olaf Scholz att Tyskland inte kommer att leverera några plan.

Artikel: Så här har några länder tidigare bistått Ukraina med andra typer av flygstöd nämligen drönare.
Bara under januari har femton avancerade drönare sänts till Ukraina via en norsk veteranorganisation, rapporterar NRK. ”Veteran Aid Ukraine” har redan i ett års tid sänt norska exmilitärer till Ukraina med utrustning värd flera miljoner kronor.
Företagsledare i Norge och Sverige har bidragit med pengar. En svensk affärsman i Stockholm har gett flera hundra tusen kronor.
– Det är en självklarhet att stötta Ukraina. Jag gör det för att hjälpa landet att försvara sig mot Ryssland, säger den anonyme svensken till NRK.
Andreas Kallhovd från AS Watt bekräftar att hans företag har gett stöd för inköp av dödliga drönare.
– Det är viktigt att näringslivet bidrar när tiderna är som de är. Konsekvenserna av att inte stöda Ukraina kan bli ännu värre för oss alla, säger Kallhovd.

Det finns även reaktioner och mot reaktioner mot att IOK tänker låta ryssar ska få delta i OS. En kullerbytta av IOK
Artikel: Om Ryssland tillåts skicka en trupp till sommar-OS i Paris 2024, så stödjer Internationella Olympiska Kommittén (IOK) våld och massmord, hävdade Mykhailo Podolyak, rådgivare till president Zelenskyj i en tweet i dag. Nu tillbakavisar IOK Ukrainas uttalande, rapporterar Reuters.
”IOK fördömer å det starkaste detta och andra nedlåtande uttalanden”, skriver IOK och fortsätter:
”De kan inte användas för någon som helst konstruktiv diskussion.”
Så sent som förra veckan uppgav IOK att den välkomnar ryska och belarusiska idrottsutövare att delta i asiatiska kvaltävlingar inför de olympiska spelen.
Ryssland å sin sida har sagt att alla försök att stoppa landet från att delta i internationell idrott är ”dömt att misslyckas”.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.