Jag tror inte ett dugg på att det går att skapa fred i Mellanöstern där det varit krig i mer eller mindre 30 år

Den 14 maj 1948, dagen innan det brittiska styret skulle ha upphört, utropade Arbetarpartiets ledare David Ben-Gurion den judiska staten Israel.
Innan dess fanns ingen Inget land Israel

Lite historia om detta att Israel är en helt ny stat och här kommer lite historia hur Israel kom till. Under 1800-talets slut började judar från Europa invandra till Palestina för att där skapa sig ett eget land. När invandringen ökade i början av 1900-talet uppstod motsättningar med de araber som bodde i området och araberna började arbeta för få till stånd en självständig palestinsk stat. När FN efter andra världskriget föreslog att Palestina skulle delas i en judisk och en arabisk del sade araberna nej. Judarna utropade då staten Israel som omedelbart anfölls av omgivande arabländer.

Är det inte ett land som uppkom utifrån en okumpenation vet jag inte vad man kan kalla det. Det var religionen inte minst när den extrema högern genom den förföljelse de utförde inte minst genom Adolf Hitler som skulle utrota judarna i hela världen

Hela Israel har uppkommit på grund av den förföljelse som uppstod efter världskriget då staten Israel bildades. Då var det inte så gott om judar i området men de fick bli en egen stat och den staten av invandrade judar från hela världen som blev staten Israel 1948. Jag har själv svårt att förstå det hat som riktades mot Palastinerna. De blev ju utkastade ur nuvarande Israel ett land som de inte var födda i. Jag tror kunskapen om detta med Israel och Palestina är mycket bristfällig inte minst i tidningarna och främst hos VK.

Jag var själv till det som numera kallas Palestina när jag var dit 1968/69 när jag var i FN tjänst på Cypern och när vi var lediga och besökte Palestina och Beriut som var en stad i Libanon och därifrån var det inte långt till ett flyktingläger där det fanns minst 1,5 miljoner flyktingar Palestinier. Besökte även Israel och var och såg på de heliga platserna som fanns inte minst i Jerusalem som både israeler och palistiner skulle vara huvudstad.

Nu har ju senare USA godkänt att det blev huvudstad för Israel. Redan då 1969 skedde det olagligt byggande av bostäder där man knuffade utan muslimer för att det skulle bli judisk och om det för var att under viss tid hade det kallats Judeen.

Det som nu pågår på västra delen kan inte följa de lagar som gäller för Krig. Bland annat har i stort sett alla sjukhus bombats sönder och det lär vara ett kvar i norra Gaza. Det har aldrig heller nuvarande presidenten i Israel gjort. USA har reagerat lite ljumt tycker jag för Israel far ju fram på samma sätt Ryssland gör i Ukraina. Visst har de rätt att agera mot Hamas men civilbefolkningen ska alltid skyddas och det gäller både för Israel och Hamas. Det som nu händer när man förstör allt för vanligt folk så kommer det på sikt att vara grogrunden för nya Hamas eller andra terrorgrupper det är jag helt säker på.

Det finns ett hat mot Israeler men även mot muslimerna på grund av att inte de övriga länderna tillexempel Libanon kunnat finna en fungerande demokrati i släppt in grupper i regeringen. Den ska ju bestå av lika många kristna som muslimer men det är en knapp majoritet av muslimer där. Det är mycket oroligt i Libanon sedan lång tid. När jag var dit 1969 var det en blomstrande stad där Beriut var en ekonomiskt stark huvudstad

Världen måste se till att det blir en fred mellan Israel och Palestina även om det just nu gör det svårare än någonsin med den extrema högerregeringen som styr i Israel där det säker finns de extrema Judiska grupper. Jag har som sagt svårt att tro att Israel ska förgöra Hamas och andra terrorgrupper utan det är nog endast Palestinerna själva som måste hålla rent från terrorn liksom de länder i regionen som förser dem med bland annat vapen och troligen även ekonomisk hjälp.

Risken för ett större krig i regionen är som alltid akut. Jag tycker hela regionen har spårat ut efter att hoppet om de arabiska våren skulle vara en lösning. Det har bara blivit fler och fler diktaturer i området och nu är det ju ingen demokrati med extremhögern i Israel och terrorgrupper som tagit ledningen i stort sett över Palestinska områden liksom högerregeringar och tillika muslimska diktaturer
Jag har inget hopp om att det går att skapa en fred i området då hatet sitter för djup hos människorna i hela Mellanöstern

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.