Läs artikeln den beskriver att Anton Markey kommunals fd ordförande som fick löpa gatlopp har inte gjort något brottsligt enligt åklagaren

Förundersökning mot ordföranden läggs ned
Förundersökningen mot den förre sektionsordföranden i Kommunal, Anton Markeby, har nu lagts ned. Han misstänktes för att ha tagit ut felaktiga ersättningar och Umeå kommun valde att polisanmäla detta.
Det var i december 2020 som VK berättade att Anton Markeby tagit ut felaktiga ersättningar både från Kommunal och LO. Han var också anställd av Umeå kommun och genom den anställningen fick han felaktiga summor utbetalda.
Markeby medgav att han felaktigt fått ett mindre belopp utbetalat, 69 000 kronor. Men en utredning, som en revisionsfirma gjorde, visade på att det handlade om betydligt större belopp som betalats ut från både Kommunal, LO och Umeå kommun.
Anton Markeby betalade tillbaka de 69 000 kronorna till sin arbetsgivare men trots det valde kommunen att säga upp Markebys anställning. De gjorde också en polisanmälan mot honom.
Nu har alltså vice chefsåklagare Peter Jonsson beslutat att lägga ned förundersökningen mot Markeby.
– Det finns inte längre anledning att fullfölja förundersökningen. På det utredningsmaterial som nu föreligger går det inte att bevisa att den eller de som varit misstänkta har gjort sig skyldiga till brott, skriver Jonsson i sitt beslut.
Anton Markeby har tidigare förnekat felaktigheter. Umeå kommun valde att polisanmäla Markeby efter en samlad bedömning som de gjort utifrån det underlag de hade fått ta del av. Markeby sades upp av kommunen på grund av personliga skäl.
VK har försökt nå Markeby för att få en kommentar kring beslutet om att lägga ned förundersökningen. Han vill dock inte kommentera detta utan hänvisar till sin advokat Björn Lindahl.
– Det här är vad Anton Markeby har hävdat hela tiden och vi tycker att detta är ett kvitto på att de här anklagelserna har varit grundlösa, säger Lindahl.
Anton Markeby har i tidigare intervjuer sagt att det som inte tagits med i de rapporter som funnits är att han arbetat mycket utanför kontorstid.
– När man har förtroendetid är det styrelsen som ansvarar för när jag ska utföra mitt uppdrag. Jag gör ju, som facklig företrädare, mina timmar när uppdraget kräver det. Våra medlemmar jobbar ju dygnets alla timmar så då företräder vi dem dygnets alla timmar. På kvällen gör vi hur många timmar som helst, sa Markeby tidigare till VK.
Efter dessa händelser och händelserna kring de felaktiga utbetalningarna uteslöts Anton Markeby ur Kommunal. Han inledde också en juridisk process genom att stämma Umeå kommun som hade sagt upp hans anställning. Markeby krävde ett stort skadestånd, men stämningen drogs tillbaka efter att han nått en förlikning med Umeå kommun.
Monica G Engström
[email protected]

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.