Nu ser vi hur tydligt som helst att SD och högerregeringen fullständig skiter i att det är en sjukvårdskris

Svensk sjukvård befinner sig i kris. Minst 17 av 21 regioner planerar för nedskärningar, och det är inga små åtgärder det handlar om:

• I Örebro tvingas sjukvården spara 414 miljoner, något som inneburit ett totalt anställningsstopp. Detta i en tid då vården behöver anställda mer än någonsin.
• I Östergötland behöver man minska personal med 600 personer.
• I Region Sörmland säger man upp 700 personer.
• Region Dalarna måste spara 500 miljoner, den största delen på hälso- och sjukvård.
• I Kronoberg konstaterar läkare, sjuksköterskor, undersköterskor och annan sjukvårdspersonal att patientsäkerheten är hotad på grund av besparingarna.
• Till följd av regeringens beslut tvingas Sahlgrenska universitetssjukhus spara 1,7 miljarder kronor, något som motsvarar 2 000 anställda.
• I Sörmland tvingas regionen låna pengar för att anställda ska få lön – och avdelningschefer varnar för att patientsäkerheten är i fara.

Bakgrunden till nedskärningarna är två års statsbudgetar där Ulf Kristerssons regering har prioriterat skattesänkningar, i stället för att tillföra tillräckligt med pengar till vården. Detta trots att regeringen är väl medveten om att inflationen slagit hårt även mot sjukvården.

Till skillnad från i coronakrisen, då den S-ledda regeringen aktivt stöttade kommuner och regioner med omfattande extra statsbidrag (131 miljarder under perioden 2020-2022), gör Ulf Kristerssons regering… tja ingenting. I slutänden är det patienter och personal som får betala priset genom längre vårdköer och en tuffare arbetsmiljö.

I förra veckan tog S initiativ till en sjukvårdsdebatt i riksdagen, där S-företrädare från hela landet vittnade om nedskärningarna som nu sker. Denna vecka kallade Lena Hallengren (S) gruppledare till pressträff och krävde svar från ansvariga ministrar.

Samtidigt pågår inom S ett arbete med att mejsla fram framtidens sjukvårdspolitik. Vilka utmaningar väntar svensk sjukvård bortom den pågående krisen? Och vad är S svar på dem? AiP har intervjuat Rachel De Basso, (S) regionråd i Jönköping, som leder nätverken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.