Folkparteit vill att andra partier ska styra vilka ledamöter som de ska välja

 

Folkpartiet vill ta bort ansvaret från partierna och att partierna själva inte ska få utse sina ledamöter. Det är det förslaget som folkpartiet nu lanserar efter att jämställdhetsministern varit på besök. I vårt parti är vi för jämställdhet och har varannan damernas på de flesta ställena men då antalet ledamöter är för oss i de flesta nämnder är ett udda antal så är det svårt att få ihop det.
Folkpartiet tog endast upp i bolagen vilket är en kullerbytta och i vårt parti har vi kvinnliga ordförande i flera tunga nämnder och de som har 2/3 av budgeten. Vi har kvinnliga ordförande i Socialnämnden, För och Grundskolenämnden, Byggnadsnämnden, Miljö och Hälsoskyddsnämnden, Holmsunds kommundelsnämnd liksom i Hörnefors och dessutom fullmäktiges ordförande.
 
Min uppfattning är att så länge vi har partival så är det upp till partierna att utse sina ledamöter och motivet är självklart att partierna måste ta ansvar och utse sina kandidater. Vi ska också komma ihåg när det gäller utseende av ledamöter så gäller lagen om proportionella val, partierna garanteras platser i förhållande till väljarstödet. 
Folkpartiet hänvisar om det stämmer det som står i tidningen hur regeringen gör men de har andra lagar de följer och en regering kan utse precis vilka ledamöter dem vill och behöver inte ta hänsyn till partisammansättningen och tar dessutom in folk som har andra kompetenser än att de är politiker. Så länge vi har det valsystem som finns gäller i kommunerna så ska inte ett annat parti lägga sig i vilka ledamöter andra partier utser till sina poster oavsett om det är i bolag eller styrelser eller nämnder även om det varit intressant att göra som man till exempel gjorde i Vilhelmina. Där blev det ett hemskt liv på borgligheten när fullmäktige utsåg en annan vice ordförande i kommunstyrelsen är alliansen själva ville. Är det ett sånt system som folkpartiet nu vill införa att en fullmäktigemajoritet ska bestämma vilka ledamöter folkpartiet vill ha, intressant men odemokratiskt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.