Intressanta försök att få bort plast på förpackningar frukt och grönt som även ger längre hållbarhet

Nu är det stora försök på gång för att få bort plast från frukt och dessa förpackningar. Det finns olika försök i olika delar av värden. Jag välkomnar allt vi kan göra för att förhindra olika typer av förpackningar som dessutom gör att grejerna som vi äter kan få nya skydd utan skadliga saker som sprutas i frukt och grönt.

Så här har Omni skrivit om ämnet.
Går det att helt göra sig av med förpackningarna som vi använder för frukt och grönt? Forskaren James Rogers som The Guardian har intervjuat vill att vi slopar engångsplasten helt. Hans företag utvecklar en vätska gjord av växtlipider och fettsyror. Sprayas den på grönsaker som till exempel avokado så torkar vätskan till ett skyddande lager och kan förlänga avokadons livstid två eller tre gånger.

James Rogers ambition är högt ställd: Hans företag vill revolutionerna världens matsystem. I labbet i Kalifornien simulerar man de påfrestningar som frukt och grönt utsätts för under transporter. Om sprayen klarar av att parera dessa kan det på sikt leda till att vi slutar förpacka frukt i plast.

Kalifornienföretaget som fått sponsring av Bill och Melinda Gates stiftelse är inte ensamma, runt om i världen finns flera exempel på nya innovativa sätt att förpacka mat. Cambridge Crops i Massachusetts använder protein av silke som skyddande lager och Hazel Technologies i Chicago försöker att förändra atmosfären i frukt- och gröntförpackningar för att sakta ner deras reaktion på etylen, som får frukten att ruttna. – Det är ett stort paradigmskifte på gång bort från engångsplast. Den här typen av teknologi kommer vi i backspegeln att se som revolutionär, för mig är det jämförbart med elektricitet eller internet, säger Daniel Constanza, vid labbet i Kalifornien, till The Guardian. Slut citat Omni

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.