Det har inte dött då många fler på äldreboenden i år gentemot tidigare år

Det har varit en mycket stor diskussion om äldre som dött på äldreboenden. Vad som är märkligt är att om man tittar på statistiken så är antalet döda marginellt högre än vanligt. På ett sätt är det inte förvånande för tänker jag tillbaka på mina föräldrar levde de inte så längde sedan de kommit på ett särskilt boende. Man är i många fall riktigt dålig när man hamnat där.

Så här skriver Omni om detta. Antalet äldre som dör till följd av covid-19 på svenska äldreboenden har fått stor uppmärksamhet. Men rent statistiskt är dödsfallen på äldreboenden i år bara marginellt högre än vanligt, säger Thomas Lindén, chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen, till TT.
Mellan januari och april dog runt 11 000 personer på särskilda boenden, jämfört med 10 000 under samma period förra året.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende, säger han.

Så här skriver SVT
Antalet döda i covid-19 på äldreboenden har upprört både politiker och experter och tagits som en intäkt för att Sverige misslyckats med att skydda de äldsta och sköra. Men enligt Thomas Lindén på Socialstyrelsen är dödstalen på särskilda boenden inte uppseendeväckande mycket högre än under en vanlig influensasäsong.

– Om vi nu säger att vi inte lyckats skydda våra äldre på äldreboenden då är det snarlikt varje år i så fall, säger Thomas Lindén som är chef för avdelningen för kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården på Socialstyrelsen.

Ingen dödsdom
Han påpekar också att de flesta äldreboenden inte har några covidsmittade alls och att det finns kommuner som inte har en enda smittad på särskilt boende.

– Man kan också uttrycka det att av 100 personer över 70 som bor på särskilt boende är det två som dött av covid-19. Men man målar upp att det i princip är en dödsdom att ha sina äldre på äldreboende.

Det har kommit kritik från flera håll mot att covidsmittade på äldreboenden inte förflyttas till sjukhus och får mer avancerad vård eller intensivvård och därför dör i onödan. Tidigare i veckan sade Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, till TT att den palliativa vård som ges på äldreboenden är att likna vid dödshjälp.

– I stället för att ge dem en chans att överleva har man många gånger bara gett palliativ vård. Det tar nästan garanterat livet av dem redan efter ett par dagar, vilket kan liknas vid aktiv dödshjälp, sade Yngve Gustavsson då till TT.

Palliativ vård
Men Thomas Lindén vänder sig mot att den palliativa, alltså enbart symtomlindrande, vård som ges till covidsmittade på äldreboenden skulle vara dödshjälp.

– Av de 90 000 personer som dör i Sverige varje år bedömer vi att det kanske är 70 000 personer som någon gång behöver palliativ vård, alltså vård som enbart är symtomlindrande. Det har i diskussioner nyligen framställts som att palliativ vård är detsamma som dödshjälp. Men det är väldigt ofta faktiskt det bästa behandlingsalternativet för människor i livets sista skede, säger Thomas Lindén. Slut citat från Svt.

Det här tycker jag visar att man ska hålla tungan rätt i mun och det gäller alla. Den här artikeln bygger på uppgifter från Socialstyrelsen och inte från Folkhälsomyndigheten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.