Det kan inte finnas anledning att höja hyrorna nu

Tala om feltajmat tid för hyreshöjningar. Har läst att fastighetsägarna vill höja hyrorna i snitt 2,5 procent för nästa år. De har sagt till sin tidning att trots att det är en djup kris tycker man att det finns utrymme för höjningar. Dessutom säger de något märkligt så här ”Det eftersom att botten i lågkonjunkturen redan har passerat och ekonomin väntas fortsätta återhämta sig nästa år” Det är så de argumenterar.

De glömmer bort många saker tycker jag. I dessa tider är det många som blivit arbetslösa och deras ekonomi har kraftigt försämrats och en sådan hyreshöjning skulle göra att den pensionshöjning som pensionärerna fått får det ännu sämre. Hyrorna tar redan idag för stort utrymme av den disponibla inkomsten som hyresgästerna har. Vi som bor i hyresrätter är redan idag stor förlorare på bostadsmarknaden och kan inte bli ännu mer felfördelade. De har aldrig något år haft så låga kostnadsökningar som detta år. Löner och räntor har stått helt stilla och energipriserna har varit lägre än beräknat. Jag tycker ärligt talat att man bör skämmas över sitt förslag.

Vad fastighetsägarna och även hyresgästerna borde koncentrera sig på är att kräva av staten att det skall råda en neutralitet mellan de olika upplåtelseformerna för boendet. Det är läge nu i en sån här kris att staten gör om så att inte hyresrätten missgynnas och missgynnas den så drabbar det hårdast de unga som ska ut på bostadsmarknaden. Fastighetsägarna och hyresgästföreningen borde kräva att man omedelbart inför moms på hyrorna då blir det möjlighet för fastighetsägarna att dra av momsen på reparationerna, samt att då får man även dra av byggmomsen som gör att inflyttningshyrorna skulle bli lägre för de är för höga redan idag. Momsen på hyrorna säg en 7-8% skulle göra att det rådde status q på hyran i befintliga systemet då man får dra momsen på driftkostnader man har.

Detta förslag som jag vet att SABO företräder men kanske även fastighetsägarna skulle vara det bästa som skulle hända för bostadsproduktionen och då blev det även ett rättvisare system mellan de olika upplåtelseformerna.

Men det märkliga i kråksången är att det är fastighetsägarna som inbillat de lättledda centerpartisterna att marknadshyror är det som ska lösa bostadsbristen. Det tror jag är en fullständig tankevurpa för de kommer inte att byggas fler till de grupper jag beskrivit tidigare nämligen de unga som ska ut på bostadsmarknaden

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.