Samhällets kontroll av byggandet av Batterifabriken Northvolt i Skellefteå visar på att det behövs mycket kraftfulla lagändringar för a att förhindra skurkar och bovar inom Bygg och anläggnings branchen

Det är dags att samhället tar krafttag mot fuskande företag inom byggbranchen. Myndigheter gjorde en samlad aktion mot bygget av Northvolts batterifabrik i Skellefteå.
Så här skrev SVT om detta.
Det var under torsdagen som polisen och flera andra myndigheter genomförde kontroller på området där batterifabriken byggs. Totalt kontrollerade polisen 49 utländska arbetare och i 14 fall gjordes även inre utlänningskontroller, i 12 av de fallen hade inte personerna rätt att vistas och arbeta i Sverige.

Northvolt välkomnar myndigheternas kontroll som bland annat kommer resultera i flera anmälningar om brott mot utlänningslagen. De utlovar även hårdare tag mot underleverantörer som bryter mot arbetsmiljöregler.
Enligt polisen finns det misstänkta brott mot utlänningslagen och brott mot arbetstidsreglerna samt brister i personalliggare.

Facken Byggnads och elektrikerna hade tidigare larmat om att det fanns företag där som jobbade utan avtal. Så här beskrevs detta av tidningen arbetet den 5 november. Under tisdagen larmade fackförbunden Elektrikerna och Byggnads om dåliga arbetsvillkor på bygget i Skellefteå, där Northvolts batterifabrik ska stå. SVT rapporterade att fackförbunden sett ”oseriösa fuskande företag, lönedumpning och arbetskraft som utnyttjas”.
Enligt Byggnads regionala skyddsombud Pierre Pettersson ska mellan 600 och 750 av totalt 2 000 arbetare på platsen jobba för avtalslösa företag. Problembilden bekräftas delvis av Arbetsmiljöverket som inspekterat arbetsplatsen.
Northvolt svarar att företaget är en ”facklig arbetsplats” med kollektivavtal och att de stora företag man jobbar med också har avtal. Slut citat Arbetet

Så här får det inte gå till i Sverige och den som är beställare måste ta ansvaret för att man följer regler på den svenska arbetsmarknaden. I fallet Northvolt har det funnits en tredjedel av de anställa som inte följt reglerna på den svenska arbetsmarknaden och det innebär säkert också att man inte betalt avgifter och skatter. Sånt här borde riksdagen och partierna gemensamt finna en lösning på. Det innebär även att man bedriver osund konkurens mot seriösa svenska företag. Det skulle inte heller förvåna mig om att den del av företagen hör till den organiserade brottsligheten.

Samhället måste ta ansvar att alla följer den svenska lagstiftningen på arbetsmarknaden för det är orimligt att hela den uppgiften ska ligga på facken. Jag har inte sett några partier som reagerat på den inspektion som myndigheter gjort i Skellefteå och inte heller har jag sett SD agerat mot den illegala invandringen som skett till denna arbetsplats. Jag tror inte man kommer tillrätta med regler för arbetskraftsinvandring men det enda är nog att man lägger allt ansvar på beställaren att de ser till att det blir lag och ordning inom bygg och anläggningsbranchen

2 kommentarer

  1. Olle

    Detta visar på att inte de kommer att bry sig om hur de får mineraler.Garanterar att det sitter mellanhänder som köper upp mineralerna från gruvor med barnarbete. Har de inte koll på sitt eget bygge då har de inte koll på detta heller.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.