Umeå en stad i ständig förändring och förbättring

Idag har jag en artikel i tidningen som handlar om Umeå och Umeås utveckling.

Förändring är samhällets natur
 
Umeå har under många år haft rollen som tillväxtmotor i norra Sverige, men det är inget vi kan ta för givet. Mycket har hänt sedan mitten på 1950-talet och 1959 då jag flyttade till Umeå. Många områden har tillkommit och befintliga områden har förändrats. Tillväxten har framförallt skett inom Umeå tätort och befintlig stadsstruktur via s.k. kompletteringsbebyggelse.
 
Några exempel är att Umedalen har fått stadskaraktär, Tomtebo och Ersboda har tillkommit, Mariehem- och Nydalaområdet har förändrats, Teg har förändrats, Umeå centrum har förändrats och i takt med att Umeås befolkningsmängd har ökat har angränsande stadsdelar som Haga, Väst på stan och Öst på stan fått en centrumkaraktär. Även universitets- och sjukhusområdet har ändrat karaktär.
 
Umeå har växt rejält och jag kommer fortsätta att hävda att Umeå är bättre idag än 1959. En stads storlek har betydelse både för vilka möjligheter som ryms inom staden och vad den kan erbjuda sina medborgare. Jag tror att Umeå är en mer öppen stad idag än vad den var på slutet av 50-talet. Umeå rymmer idag fler utsikter både sett till arbetsmarknaden och utbildningsmässigt, men också kulturellt och fritidsmässigt. Utvecklingen mot att bygga stad, med tät bebyggelsen för att skap en långsiktigt hållbar stad, är en trend som pågår i hela världen – inte bara i Umeå.
 
Vi i Umeå har kunnat sjösätta och förverkliga många projekt däribland Botniabanan, ny godsbangård och Vägprojektet för att nämna några infrastrukturprojekt som pågick under föregående mandatperiod. Det har också skett otaliga förändringar när det gäller bostadsbebyggelse. Trots det vill jag sticka ut hakan och hävda att Umeå befinner sig i en fortsatt spännande period. Under den innevarande perioden är det många saker som sker och planer som vi måste komma fram med, däribland Staden mellan broarna och andra stadsutvecklingsprojekt. Jag tror det är möjligt och jag tror det kommer att göra Umeå till en bättre stad och kommun.
 
I kommunen pågår för närvarande ett arbete med att ta fram en ny översiktsplan för Umeå: Fördjupning för Umeå, Umeås framtida tillväxtområde, som är en av flera översiktsplaner som kommunen har. Syftet med det är att ta fram en vision för just det områdets framtida utveckling. Den ligger också till grund för detaljplanering och bygglov och är ett dialoginstrument för kommunen med staten.
 
Vårt mål är att skapa en stad i ständig förändring och förbättring. Det ställer krav på oss politiker och på våra medborgare att ta till sig nya saker. Vi gör det därför att vi vet att städer som förlorar invånare tappar i lokalservice och möjligheter.
 
Den är mångfalden som lockar människor att flytta till en ort och därför arbetar vi ständigt med att göra Umeå mer attraktivt och att främja tillväxten i regionen. Det provocerar men det gäller att våga vara öppen för förändring och olikheter. Vågar man det upptäcker man ofta att det berikar livet och världen.
 
Förändring är samhällets natur. Det kan verka otäckt och går inte att stoppa, men olikheter och människor tänker olika och det är det som utvecklar samhället. Jag är glad att vi socialdemokrater har fått förtroendet att leda Umeås förändring och utveckling.
 
Lennart Holmlund, kommunalråd (s) Umeå

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.