Staten stjäl pengar från försäkringarna

Det sägs att staten har stora kostnader för socialförsäkringarna, vilket inte stämmer överens med verkligheten. Staten tjänar miljarder på dessa varje år och har så gjort under en tid då staten får in mer pengar än vad som betalas ut. Försäkringarna har gett ett stort överskott och beräkningen är att det ska hamna på i runda tal 100 miljoner de kommande åren.

Men de avgifter som betalas in är inte en skatt – utan en avgift som löntagarna har avstått löneutrymme för i avtalsförhandlingarna. Avgifterna är till för att finansiera socialförsäkringarna och inte till att sänka skatterna med.

2 kommentarer

  1. TC

    Detta visar ju att det vore bättre om alla ”försäkringar” privatiseras så att exempelvis fackföreningarna kan hantera exempelvis a-kassan och själva bestämma exakt vilka nivåer utbetalningarna ska ligga på, 90 procent eller kanske rent av 100 procent, eftersom politikerna då inte har någon möjlighet att använda försäkringstagarnas pengar överhuvudtaget. Givetvis ska dock inbetalningarna till dessa fackliga försäkringar ske via inbetalningskort och a-kassan ska då enbart finansieras via försäkringstagarnas inbetalade avgifter istället för som idag då mer än 2 tredjedelar finansieras av staten.

  2. TC

    Konstigt hur 100 miljoner kan ses som ett stort belopp här, men när 100 miljoner av Umeå kommuns pengar ska finansiera Kulturhuvudstadsåret så är det småpengar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.