Pensionerna kommer att sänkas nästa år….

Pensionerna kommer att sänkas nästa år. Pensionerna höjs och sänks beroende på hur ekonomin utvecklas i landet. Nu sänks prognoserna för nästa år.

Det är pensionsmyndigheten som nu gjort beräkningar att både inkomst och tilläggspensionerna kommer att sänkas nästa år med 1,4 %. I år höjs de de med 4,1 %. Så 2014 får pensionärerna en sänkt lön igen och dessutom får de betala en högre skatt än de som jobbar trots att pension är en uppskjuten lön.

Pensionärer har lägre lön och att de ska få betala högre skatt är en linje väl i den klassiska högerpolitiken. Mer till dr som har det bra och mindre till de med sämre ekonomi. När prognosen för nästa är lades i oktober trodde man att sänkningen skulle stanna på minus 0,8 % men på bara 4 månader så nästa fördubblas sänkningen. Mindre pengar till pensionärerna gör självklart att köpkraften försämras ytterligare.

2015 beräknas pensionerna stiga med men 0,4 % för att 2016 öka med knappt tre procent. Det här innebär att det ekonomiska gapet mellan de som jobbar och har jobbat färdigt kommer att öka. Jag tror nämligen inte på att lönerna sänks med 1,4 % 2014 och bara höjs med 0,4 % 2015.

Det är också självklart att pensionerna inte ökar då ekonomin går dåligt främst beroende på att arbetslösheten ökar. Räntan är låg vilket gör att avkastningen på pensionspengarna blir lägre. Jag upprepar att jag är helt säker på att det vore bättre för pensionärerna om pensionspengarna kunde användas till att bygga bostäder.

4 kommentarer

  1. B pensionär

    Det är nog många som tänker på sin pension
    Att tjäna extra och öronmärka dom for framtida
    uttag för extra förstärkning av pensionen Rut och
    Rot i all välmening men det har skapat ett nytänkande
    Kan Stat och Kommun, då startar egot och alla ser om sitt hus och styr och fifflar jobbar extra för att ev klara framtiden, man ser att det håller på att vara lekt färdigt med andras pengar, Men som det fungerar och om
    man tärker rätt har det varit är det fina systen
    som man kan skapa(ego) välfärd, som att lura karameller av barnen.

  2. Fjodor

    Ju närmare vi närmar oss nästa val och om de borgerliga märker det börjar gå åt skogen, kommer de säkert försöka stoppa så mycket som möjligt i sina fickor. Ordet solidaritet är ett okänt begrepp bland dessa politiker. Om de någon gång utlovar förbättringar eller på annat vis ömkar sig för andra, är det bara av ren jävelskap, en slug baktanke att inte förlora alltför många röster. Den politik som hittills förts är den mest manipulativa sedan Hitlers dagar. Vi vet ju vad som hände i det landet. Till en början fick folk det bättre. Det som inte vara friska nog gasades ihjäl, före kriget, sin egen befolkning. Arbeit macht freiheit.

  3. @nders

    Se nu till att de som byggt upp vårt samhälle under lång tid och med stor möda INTE får sänkta pensioner.

    Detta oavsett om ni lyckas övertyga befolkningen till majoritet i valen som kommer.

    Detta är ett av era absolut VIKTIGASTE uppdrag som opposition.

    Våga för tusan ta en riktig fajt för detta så kanske ni vinner tillbaka förtroendet som hela den socialdemokratiska rörelsen förlorat genom ruttna ägg i ”partikorgen”.

    Rom byggdes inte på en dag och sossarna måste kämpa för att få tillbaka förtroendet. (åtminstone mitt, men säkerligen andras också)

  4. kenth

    Vad som borde införas är ett tak på pensionen.
    Det skall gälla alla kategorier av pensionstagare.
    All pension skall vara indexreglerad och pensionsklippare
    som politiker och högt uppsatta tjänstemän skall inte kunna ta ut fantasisummor i pensionen utan det skall delas lika oavsett det är en statsminister eller en skarparbetare som går i pension.Det finns pensionärer idag som faktiskt lever under det sociala kallar ”existensminimum”

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.