Res på rätt sätt

Idag blev jag jätteglad då jag läste en artikel som handlar om ett Hållbart resande som är ett projekt i Umeåregionen. Här kan du läsa mera om hur projektet.

Det är Mia och Martin som reportaget handlar om och de har kommit i kontakt med projektet Hållbart resande. Nu har de varit med i projektet i 4 veckor och följande slutsatser har de dragit:

De har båda sparat 6 700 respektive 5 600 kronor. Lättförtjänta pengar kan man tycka och varför kasta bort pengar i onödan. Mia har hittat busstider som passar både jobb och dagis. ’Det fungerar hur bra som helst’ säger hon.

Hon säger vidare att hon haft fördomar mot bussåkandet och ska nu gå i bräschen för att fler ska åka buss. Bussarna går i rätt tid och hon tycker om att rensa mailen på väg till jobbet. Hon slipper dessutom parkeringsavgifter på 50 spänn om dagen, bilköer och att vara förbannad. För Martin handlar det också ganska mycket om miljön.

Jag tror att det finns fördomar mot bussen och det finns viss smutskastning mot bussåkandet från en del. Därför var denna artikel intressant och jag tror dessutom att det finns fler nöjda resenärer än vad media alltid har speglat. Media tenderar att ha svårt att hitta igen nöjda personer och är ofta istället missnöjessökare.

Vi kommer att följa detta projekt som en del i arbetet med bland annat luftkvaliteten. Men när jag såg reportaget och var Mia och Martin hade sina bostäder respektive arbetsplatser undrar jag varför de inte cyklar till jobbet istället. Nu kanske det är den omställning de tänker göra i nästa steg eller kanske till och med att gå till jobbet. Det ger dessutom positiva hälsofördelar. För cykel kanske det var fel tid när de började i projektet även om många cyklar året runt.

Var och en av oss måste alltid ta ett eget ansvar för miljön och för hälsan. Det är inte bara andra som ska göra det.

* Första Maj
Kom och demonstrera imorgon mot alla de orättvisor som den här regeringen har infört. Demonstrera för en välfärd för alla och att behoven ska styra, inte plånboken. Rådhustorget kl. 13.00.

* Löven slår ut
På kort tid har vi fått se både en ny sportchef som heter Arto Sirviö och Kari Eloranta som tränare. Jag vet att Kari var en mycket bra ishockeyspelare som man fruktade då han var inne på isen mot Björklöven och CV:n som tränare ser också bra ut.

Nu gäller det att få ihop ett lag. Att jag tror på egna produkter under bra ledning är ingen hemlighet. Det har varit en flykt från stan av bra juniorer vilket jag hoppas det är slut med nu. Jag är inte emot värvningar utifrån men på sikt måste fler egna produkter kunna ges en intern utbildning så de passar i elitserien, vilket jag tycker man sett.

Jag hoppas att man nu får lite lugn och ro för att bygga upp ett lag som hamnar i den nya ligan som det spekulerades i gårdagens tidning där en del lag skulle lämna elitserien. Umeå och dess läge skulle och bör vara självskriven i en sådan liga och då behövs en evenemangsarena som kan vara lämplig för mycket, mycket annat.

4 kommentarer

  1. Lf

    Ja du Lennart. Det kanske är lätt för dej att säga att plånboken inte skall styra. Men då vi ser att etablissemanget inom alla sektorer skor sig, är det svårt att veta hur man skall göra. Vi alla har behov att se upp till ledare, men blir besvikna då de inte lever upp till våra förväntningar. Vem tycker du att vi skall se upp till? Wanja, Tunhammar eller vem.
    Detta gör det så svårt att som gammal socialdemokrat veta vilket tåg man skall gå i. Värva över Jonas Sjöstedt så att vi har någon att se upp till.

  2. TC

    Umeå är långt ifrån en cykelvänlig stad. Ett absolut krav är att två gång och cykeltunnlar byggs mellan universitetet och Svingen, och det måste byggas en gång o cykeltunnel där Kungsgatan och Östra Kyrkogatan möts. Även mellan universitetet o studentområdet Ålidhem måste det byggas tunnlar.
    Nu i svininfluensatider så är bussen det absolut sämsta transportmedlet eftersom trängseln på bussarna är de största smittospridarna.
    Sommartidtabellen lågtrafik ska ju givetvis inte börja gälla förrän skolorna slutat i början av juni.
    10 kronor är rimlig nivå för enkelbiljettpriset, och det var absolut onödigt att totalförbjuda kontanter på bussarna eftersom det istället hade gått att göra kontanthanteringen helt säker genom att montera in system liknande de som finns i butiker.
    Det är en skandal att Umeå fortfarande kör sina lokalbussar på diesel, för det är självklart att lokalbussar ska drivas på biogas producerad ur lokalt avfall, eller så ska de vara trådbussar där elen produceras lokalt o miljövänligt.
    På varje flerbostadshus tak bör det monteras ett litet vertikalt vindkraftverk.

  3. TC

    Evenemangsarenan måste finnas innan Löven ges tillträde till den nya ligan så beslut om var arenan ska ligga och vem som ska bygga den måste helst komma redan innan semestern så att bygget kan vara klart så snart som möjligt, helst redan till höstsäsongen 2010 strtar för de är ju då som den nya ligan föreslås starta och när det bestämts vilka lag som ska vara med i den ligan så blir det nog omöjligt för ytterligare lag att beviljas delta så ska Löven vara med så måste Umeå visa finansiella och beslutsmässiga muskler genom att snabbt bygga arenan.
    Simarenan, 50 metersbassängen o hoppbassängen, måste byggas vid IKSU medan äventyrsbadet bör byggas vid den nya evenemangsarenan som förslagsvis byggs på Godsbangården. Grusplanen vid Vasaplan lämpar sig bäst till ett nytt Operahus som ersätter det nuvarande ”operahuset” som nog är världens absolut fulaste operahus med sin gråa trälåda och reklam på framsidans lilla glasfasad som gör att den ser ut som en lågprisbutik. Stadsbiblioteket bör flyttas ned till parkeringen vid älven medan de nuvarande bibliotekslokalerna byggs om till den butiksgalleria de redan idag ser ut att vara så att Umeå kan få en verkligt attraktiv butiksgata, som ska vara bilfri och ha många uteserveringar i solskenet.
    E4 borde lagts väster om Röbäck utanför stan istället för rakt genom stan på Kolbäcksvägen med Tomtebo på ”fel” sida av vägen ”utanför” stan.

  4. TC

    Ifall ett nytt Operahus byggs på grusplan vid Vasaplan så kan den nuvarande grå operaträlågan bli det nya Kulturhuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.