För vem krånglar man till det?

Idag åker jag till Stockholm för träff med Svenska kommunförsäkringar AB. Ett bolag som har bildats för att det inte finns en fungerande marknad med försäkringar för kommunerna. Det finns knappt med anbud och där det finns så är priserna för försäkringen skyhöga. Trots detta så har bildandet av försäkringsbolaget överklagats av ett annat försäkringsbolag.

Jag tycker det är skamligt att det inte finns en fungerande marknad för försäkringar till rimliga priser. Visst har kommunerna skador men att man har det mer än andra är tveksamt. Jag passar också på att stanna i Stockholm för att som vanligt bevittna Elitloppet och V75 på Solvalla i helgen.

Dagens blogg handlar om varför och vem det är som hittar på en massa regler som inte gör annan nytta än att det blir dyrare, samt att mera pengar går till lokaler eller annat – istället för till verksamhet. Jag har ett exempel som just nu ligger i vår budget.

Köken i förskolorna ska ha närmare 100 miljoner till investeringar för att åtgärdas för att anpassa till en ny regel. Förut har barnen fått besöka köken i förskolan men nu är det slut om uppgifterna stämmer. Då kommer min fråga om varför vi ska göra detta och om det har varit problem? Det har inte en enda gång framförts att barnen har fått hälsomässiga problem och att det inte har gått att ordna käket.

På liknande sätt kommer tusentals bestämmelser till och allt håller på att vara så sterilt att de enda konsekvenser bestämmelser leder till är allergier. VI KAN INTE JAGA VÄRLDSMÄSTERSKAPET I REGLER UTAN NYTTA. Jag har en bestämd känsla av att alla de myndigheter vi har måste hitta på något bara för att försöka förklara för de andra att dom behövs.

INGEN EFTERFRÅGAR MERA KRÅNGEL UTAN SNARARE TVÄRT OM. RIKSDAG & REGERING MÅSTE LÄRA SIG ATT BESTÄLLA RÄTT OCH ATT GÖRA UTVÄRDERINGAR FÖR ATT SE OM DET HAR GETT NÅGON NYTTA. Maud Olofsson sa bl.a. innan valet att hon skulle ta tag i krångliga regler men för att ta bort en så tillkommer två nya. Rikspolitiken måste verkligen ta sig i håret och plocka bort regler som bara tillkommit för byråkreterna själva och inte gör nytta utan skadar all typ av verksamhet. Bara ur minnet så skulle man kunna skriva tusentals sidor och visa på dumheter.

Krånglet och processerna runt byggande av vägar och järnvägar är ett skräckexempel, men det hittas på tusentals dumheter som folk tror är självklarheter att införa bara för att syftet verkar gott, tyvärr är det svårt att hitta frågan varför. Man bör kanske använda toyota-modellen lite mer att man alltid ska ställa sig frågan VARFÖR 5 gånger.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.