Vem kan man lita på?

Nu har det avslöjats att Ammarnäs vilt blandat in nötkött i renköttet då man tillverkat renskav. Jag har inte ens i min vildaste fantasi trott att ett sådant företag skulle fuska vi tillverkningen. Nyss har det också avslöjats att ICA-handlare fuskat med datummärkningen av köttfärs. Man har både märkt om och blandat in gammal köttfärs. Visserligen har ingen blivit sjuk vad man vet men kunderna har lurats. För Ammarnäs vilt får vi väl se hur de stora kunderna kommer att reagera men risken finns att girigheten kan få konsekvenser för sysselsättningen i företaget. För mig är det märkligt att personalen på båda ställen ställt upp och medverkat till fusket. Har rädslan för att bli uppsagd och hamna i den nya a-kassan blivit så stor att man hjälper till med fusket och girigheten hos företagarna?

* Uppdrag granskning
Det har än en gång avslöjats hur städföretag utnyttjar invandrare och inte betalar löner enligt avtal. Man följer inte heller övriga lagar och regler på arbetsmarknaden. I det senaste uppdrag granskning fick man se hur företag som Rangsells sätter ut jobb till underentreprenörer där det inte finns någon som helst respekt för människor. I båda fallen är det ren slavhandel.

Samhället måste finna system där man kommer åt sådana här avarter och visst känns det illa när inte facken har koll på att tecknade avtal följs. De företag som gör på detta vis ska självklart inte få fortsätta med det. Kanske är den enklaste vägen att ålägga dem som sätter ut jobben på en underentreprenad ansvaret och om de missköter sig ge dem näringsförbud. Jag undrar om inte McDonald’s, Burger King eller Rangsells anställt folk själva om de riskerat något som företag. Man kan misstänka att de lägger ut jobb på underentreprenader för att undandra sig ansvar för sina åtaganden.

* Skolflum
Visst har man rätt att bli riktigt upprörd när man får höra att barnen i en skola inte får bära prickiga kläder då någon i personalen fick huvudvärk av detta. Vi ska inte införa skoluniformer i Sverige (aldrig i livet) men man funderar över vart vi är på väg när något sånt här kan hända.

* Skolhälsovård
Det förs en diskussion om resurser inom skolhälsovården. Det är dock märkligt att man inte sagt mera exakt hur det ska vara. T.ex. i Umeå finns resurser inte i samma omfattning inom friskolorna som inom den offentliga. Det innebär att de fristående skolorna får betalt i elevpengen för saker som man inte tillhandahåller vilket är fel.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.