Alla hjärtans dag

Idag är det en kommersiell dag som instiftas för att sälja varor men det är förståss upp till var och en. Själv har jag ställt upp på en video i VK. Däremot är hjärtat en helt livsnödvändig funktion för allt liv och för oss människor går fel att laga om man kommer på vad som gett upphov till felet. Nu ska en plan för förebyggande arbete (som tagits fram av hjärtläkare i Europa, WHO och kommissionen) överlämnas till regeringarna. Förslaget är att förbud mot transfetter och slopad moms på frukt och grönt ska införas. Det är kanske bra men varför ska den typen av åtgärder till för att få människor att leva på ett sätt som är bra för dem själva?

I dagens upplysta samhälle är det ingen svår information att få tag på även om media som ibland brukar skrämma folk med den ena tänkbara katastrofen efter den andra inte agerat i detta. Som lekman kan man tycka att det skulle vara intressant med grävande journalistik och att frågan borde ha ett stort läsvärde. Nu håller en hel del veckotidningar på med sådana reportage men det är snarare för att företag ska kunna sälja sina produkter och det är inte det jag syftar på.

Jag har själv på olika sätt berättat att jag tagit tag i min egen situation, framförallt genom att motionera mycket mera och till viss del genom att förändra kosten. Jag har också i stort sett tagit bort sockerintaget. Alla vet att dessa saker, plus rökning och alkohol, ger upphov till saker som stora bukar, diabetes och högt blodtrycket. Saker som skadar hjärtat. Det är så enkelt att ta sig en långpromenad istället för att sitta hemma framför TV:n och jag förstår inte att det i dagens upplysta värld ska behövas subventioneras det som är bra för oss. Det borde snarare läggas skatter på det som orsakar ohälsan så att dem som inte bryr sig får betala för sjukvårdsinsatserna kollektivt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.